<p>Impressie van de nieuwe tramhalte en trambaan in Nieuwegein.</p>

Impressie van de nieuwe tramhalte en trambaan in Nieuwegein.

(Foto: Kaiser VR)

IJsselstein en Nieuwegein vanaf eind februari weer maanden zonder tram

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN / NIEUWEGEIN • Er rijden in Nieuwegein en IJsselstein vanaf 26 februari geen trams meer vanwege de aanleg van een nieuwe trambaan en tramhalte in Nieuwegein. De planning is erop gericht om met ingang van 16 juni 2022 opnieuw de trams te laten rijden met reizigers aan boord. Vervoerder U-OV biedt vervangend busvervoer aan zolang de trams niet rijden. 


De provincie Utrecht en gemeente Nieuwegein bouwen vanaf januari 2022 in het Stationsgebied City Nieuwegein aan een modern OV knooppunt. Met ruim 460 woningen, dichtbij de winkels van Cityplaza en goed te bereiken voor fietsers en voetgangers. Daarvoor verrijst als eerste een nieuwe tramhalte midden in het stadscentrum van Nieuwegein. Om dit mogelijk te maken wordt het tracé van de trambaan over een lengte van circa 400 meter verplaatst. De nieuwe halte in Nieuwgein komt te liggen tussen de plek waar nu nog de oude halte staat en de Zuidstedeweg. In 2025 wordt ook nog een nieuw busstation gebouwd.


Om ruimte vrij te maken voor de nieuwe halte en trambaan worden eerst diverse sloopwerkzaamheden uitgevoerd. Eerder zijn ook al kabels en leidingen onder het spoor verlegd. Behalve aan de trambaan en halte wordt gewerkt aan vernieuwing van de overwegen en krijgt een deel van de Zuidstedeweg in Nieuwegein een nieuwe asfaltlaag. Op de Zuidstedeweg wordt ook het spoor en wissel van de trambaan vernieuwd.

Op 3 januari 2022 start de aannemer met de bouw van het westelijk perron van de nieuwe tramhalte. Vanaf 26 februari rijden er geen trams meer in Nieuwegein en IJsselstein. Dan begint de periode dat de gehele trambaan in het bouwgebied wordt gesloopt.

In deze fase bouwt Dura Vermeer de nieuwe trambaan en wordt het werk afgemaakt aan de nieuwe tramhalte. In april-juni worden alle veiligheidssystemen getest en proefritten gereden met de trams.  

De voorbereidende werkzaamheden worden deze maand zichtbaar, wanneer aannemer Dura Vermeer het werkterrein gaat inrichten op de parkeerplaats bij de tijdelijke tramhalte. 

Vanaf de nieuwe halte kunnen reizigers volgend jaar ook over de gehele tramlijn tussen Utrecht Science Park, Nieuwegein en IJsselstein gebruikmaken van het openbaar vervoer. Het overstappen op tramhalte Jaarbeursplein is daarmee verleden tijd.

Julia Koster
Redactiecoördinator De Molenkruier
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten