Foto: Google Maps

Gemeente IJsselstein wil snel maatregelen beruchte bocht N210

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Afgelopen week heeft het college van burgemeester en wethouders van IJsselstein in een brief de provincie Utrecht opgeroepen eerder dan gepland de verkeersveiligheid van de N210 aan te pakken. IJsselstein spreekt op deze manier haar grote onrust uit over de onveilige situatie in de bocht ter hoogte van het bedrijf Westfort.


In de brief stelt het college dat het aantal verkeersongevallen in de beruchte bocht schrikbarend hoog is. Vanaf 2017 waren er 16 ongevallen met materiële schade en 6 ongevallen met letselschade. In juni dit jaar was het absolute dieptepunt een dodelijk ongeval waarbij twee broers van 16 en 18 jaar uit IJsselstein zijn omgekomen.
Dit ongeval zorgde voor veel onrust in IJsselstein. De discussie op digitale platforms was groot. Jongeren zijn een petitie gestart om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid op deze plek. En na het dodelijke ongeval zijn al weer 6 ongevallen gebeurd. Daarom moet er nú worden ingegrepen, aldus het college.

Ambtelijk overleg

Het is niet de eerste keer dat IJsselstein aandacht vraagt over deze situatie. In afgelopen maanden heeft IJsselstein al meerdere keren ambtelijk en bestuurlijk contact gehad over de verkeersonveiligheid in de bocht van de N210. Steeds benadrukte IJsselstein de ernst en de noodzaak om snel met maatregelen te komen. Begin oktober is op initiatief van de politie een ambtelijk overleg geweest tussen provincie, gemeente en politie. Tijdens dit overleg bleek al snel dat de provincie niet bekend was met het aantal ongevallen op deze locatie. De registratie van verkeersongevallen speelt hierin een belangrijke rol. De politie heeft hier wel een goed beeld van en heeft dit inmiddels ook gedeeld met de provincie.
Op dit moment is een aantal opties al uitgevoerd of in gang gezet, zoals het invoeren van een adviessnelheid van 60 km in de bocht, een flitspaal en bochtschilden. IJsselstein is blij met deze eerste acties, maar stelt dat er meer nodig is om de verkeersveiligheid te verbeteren. Wachten op gepland groot onderhoud in 2023 is daarin niet acceptabel.

Niet wachten

“Laten we niet wachten op een volgend ernstig ongeval. Wij vragen u dringend maatregelen als een bermverharding, een vangrail en misschien zelfs een fysieke rijbaanscheiding te onderzoeken. Wij merken ook op dat er twijfels bestaan over de stroefheid van het wegdek, omdat auto’s van de weg raken en in de sloot belanden”, staat in de brief te lezen.
Mede door gebrek aan budget en het beschikbaar zijn van een aannemer wil de provincie eerst de effecten van de reeds genomen maatregelen evalueren. Bovendien zet de provincie kanttekeningen bij het plaatsen van een vangrail, omdat hierdoor het risico ontstaat in de andere rijbaan terecht te komen met een grotere kans op een frontale botsing. Verder wijst de provincie breder asfalt af, omdat mensen hierdoor juist harder zouden gaan rijden. De voorgestelde bermverharding zou wellicht wel een optie kunnen zijn, maar de provincie wil eerst de genomen maatregelen nauwlettend in de gaten houden.

Linda de Kort

Linda de Kort
Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws
Volg @LindaKort op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten