Agnes ten Hoeve met de quilt op het computerscherm.
Agnes ten Hoeve met de quilt op het computerscherm. (Foto: Linda de Kort)

Geen reis naar Houston voor Linschotense topquiltster

  •   keer gelezen

LINSCHOTEN • Al ruim 30 jaar maakt Agnes ten Hoeve quilts. Door masterclasses verfijnde zij haar ontwerpen, technieken en afwerkingen tot een zeer hoog niveau. Hierdoor zijn haar quilts op  - internationale -  tentoonstellingen te bewonderen. En dit jaar zou het hoogtepunt in Houston plaatsvinden. 


Op deze wereldtentoonstelling kwam haar quilt Precious Memories te hangen en Ten Hoeve maakte plannen om af te reizen naar Amerika. Maar het lot besliste anders: de tentoonstelling duurde tot en met 31 oktober. En toeristen mochten pas vanaf 1 november weer naar Amerika afreizen. Ten Hoeve zou dus zelf de quilt in Houston nooit kunnen zien. “Natuurlijk is dit zuur. Ik heb twaalf jaar aan de quilt gewerkt. Niet aan één stuk door, maar steeds pakte ik letterlijk weer de draad verder op. De quilt is helemaal met de hand gemaakt. Ik werk ook met de machine, maar met de hand is toch wel het echte werk”, legt Ten Hoeve uit.
In die twaalf jaar ging het leven niet onopgemerkt aan Ten Hoeve voorbij. Zo overleed ruim 5 jaar geleden haar man. “Ik kon het even niet, maar kreeg de tip om de quilt van mijn werkkamer in de woonkamer te zetten. Dichterbij en met wat meer leven om me heen. En dat hielp. Langzaam ging ik weer verder met de quilt.”
Aan het ontwerp van de quilt heeft Ten Hoeve ook dierbare herinneringen. “Ik ben met mijn man jaren naar Oostenrijk geweest. In Weerberg stond een kerkje, zo mooi, dat ik deze heb gebruikt als inspiratie voor het ontwerp. De pilaren en het plafond zijn allemaal dingen die ik in het ontwerp terug heb laten komen.”

Walhalla van quilts

Quilt-goeroe Ted Storm speelde een belangrijke rol hierin voor Ten Hoeve. “Ted geldt echt als grootheid op het gebied van quilts maken. Ik wilde heel graag van haar een masterclass krijgen.” Het duurt een paar jaar voor het tijdstip en locatie uitkomt voor Ten Hoeve, maar de masterclass komt er. Er ontstaat een vriendschap tussen beide vrouwen. “Ik ben met Ted naar een eerdere editie van de tentoonstelling in Houston geweest. Het is echt het Walhalla van quilts! Later raadde Ted me ook aan Precious Memories op te sturen.”
Na het opsturen van alle benodigde papieren en foto’s wordt de quilt toegelaten in Houston. “Een ongelooflijke eer. Zeker omdat het niveau van dit jaar extreem hoog was. Je merkte dat door corona mensen meer tijd hadden gehad fantastische quilts te maken.” Helaas lukte het dus ook door corona niet om de tentoonstelling zelf te bezoeken.

Cirkel is rond

“Ik weet dat ik nooit meer zo’n quilt zal maken. Ik ben nu 75 jaar oud. Dus dit was het dan”, concludeert Ten Hoeve rustig. Toch zal de quilt in al haar glorie worden geëerd. “Ik doneer de quilt aan het kerkje in Weerberg waar ik en mijn man zoveel jaren met heel veel plezier naar toe zijn gegaan en waar het ontwerp op is geïnspireerd. En daarmee is de cirkel voor mij ook helemaal rond.”

Linda de Kort

Een hele eer, maar het lot besliste anders.

Linda de Kort
Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws
Volg @LindaKort op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten