Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (l) bij biovarkensboer Cor Rijneveld (r) op bezoek.
Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (l) bij biovarkensboer Cor Rijneveld (r) op bezoek. (Foto: Linda de Kort)

Europarlementariër praat bij met bioboer in Linschoten

  •   keer gelezen

LINSCHOTEN • Bio-varkensboer en melkveehouder Cor Rijneveld uit Linschoten wilde graag zijn verhaal eens kwijt over de situatie in de landbouw. Via het landbouwplatform van de SGP benaderde hij Europarlementslid Bert-Jan Ruissen. 


Met als resultaat is dat het Europarlementslid vorige week donderdag een bezoek bracht aan Rijneveld’s boerderij in Linschoten. Rijneveld ging onder meer in gesprek met Ruissen over Europa en de biovarkenshouderij.

Onhaalbaar

In de Farm-to-Fork-strategie van de Europese Commissie, die vorig jaar werd gepresenteerd door Frans Timmermans, is een van de belangrijkste doelstellingen dat tegen 2030 minstens 25% van de landbouwgrond in de EU biologisch moet zijn. “Dit is momenteel 3% in Nederland, dus een percentage van 25% is haast onhaalbaar”, aldus Rijneveld. “Er zit duidelijk groei in de biologische landbouw. Maar het moet wel betaalbaar blijven. De retail en consumenten zullen ook hierin moeten meegaan. Wij kunnen als biologische boeren niet alleen voor een veel groter marktaandeel zorgen zonder dat de prijzen de pan uit rijzen.”
Ruissen erkent en herkent de situatie zoals Rijneveld die schetst. “Internationale verdragen zijn hierin van groot belang. En er zou ook binnen de EU moeten gekeken worden naar de verschillende landen. Oostenrijk is op dit moment het land in de Europese Unie met het hoogste aandeel biologische grond, ruim 26 %. Voor dit land is het percentage uit de Farm-to-forkstrategie een veel realistischere optie.”

Praktijk

Ruissen bezoekt regelmatig boeren en tuinders in Nederland. “Het is goed om te horen wat er speelt in de praktijk, zeker in een boeiende sectoren als biovarkenshouderij en melkveehouderij”, zegt Ruissen. “De overheid moet goed te luisteren naar de kennis van het boerenerf. Je kunt nu eenmaal niet verwachten dat boeren die in het rood staan, groen zullen worden.”

Linda de Kort

Linda de Kort
Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws
Volg @LindaKort op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten