Het IJsselsteinse 'college' van klimaatburgemeesters gaat ervoor, ook zonder titel: jarenlang elke dag.
Het IJsselsteinse 'college' van klimaatburgemeesters gaat ervoor, ook zonder titel: jarenlang elke dag. Foto: Ingezonden foto

IJsselstein heeft wel zeven klimaatburgemeesters

Algemeen 603 keer gelezen

IJSSELSTEIN • In 101 Nederlandse gemeenten zijn inmiddels 142 klimaatburgemeesters actief, die vooral tot en met 5 november – tijdens de nationale Klimaatweek – inwoners inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat. Dat kan iets groots of kleins zijn, goedkoop of duur; van zonnepanelen op het huis tot minder voedselverspilling. Of een duurzame actie met de buren in de straat of wijk.

Marie José de Zeeuw, al jaren actief voor klimaat en milieu, werd enkele maanden geleden gevraagd om klimaatburgemeester te worden. “Omdat ik erg geïnspireerd ben door tal van IJsselsteiners die zich inzetten voor het klimaat, bedacht ik dat een klimaatburgemeester wel klimaatwethouders nodig zou hebben. Ik bestempelde mezelf daarom als klimaatgriffier en ging op zoek naar klimaatwethouders en vond er zes, waarvan de jongste 15 jaar is. Ze heten toch uiteindelijk klimaatburgemeesters omdat het een landelijke benaming is”, legt ze uit. “Klimaatburgemeesters kunnen mensen zijn die kleine veranderingen in hun leven toepassen of die grotere bewegingen met maatschappelijke impact op gang brengen. Klimaatburgemeester ben je voor een week. Het is geen officiële titel. Onze klimaatburgemeesters zijn het hele jaar door bezig met hun acties en activiteiten. Hoe meer klimaatburgemeesters er in een gemeente zijn, hoe beter. Dus het liefst zie ik dat alle inwoners van onze stad klimaatburgemeester worden.”

Marijke van der Heijden, Agnes Jonker, Dyana Loehr, Justin van Eck met labrador Joy, Henk Lindeman, Damien Vesters en No-Plastic-Runner Erik Wierstra zijn de IJsselsteinse klimaatburgemeesters. Wat hen drijft? Marijke: “Voor mij is een leefbare planeet een aarde met veel biodiversiteit en een aarde waar mensen bewuste keuzes maken en echt om elkaar en onze leefomgeving geven.” Dyana: “Bijna iedereen kan een beetje meer doen tegen klimaatverandering. Denk bij alles wat je doet “Is dit een duurzame keuze?”. Alle beetjes helpen.” Erik besluit: “Belangrijk is dat we het sámen doen en ook begrijpen waarvóór we het doen. Als we op de huidige manier verder gaan, dan verzuipen we in de toekomst in plastic (zwerf)afval en zal door de productie van plastic het CO2-gehalte dermate toenemen, dat we met z’n allen geen droge voeten meer houden door het stijgen van de zeespiegel.” Zijn slogan: “A ‘zwerfie’ a day, keeps the litter away’’.

Interviews met de klimaatburgemeesters zijn vanaf 3 november te lezen op de website: www.klimaatneutraalijsselstein.nl.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37