Hans Vink stapt in bij collega-chauffeur Peter van Broekhuizen.
Hans Vink stapt in bij collega-chauffeur Peter van Broekhuizen. (Foto: Linda de Kort)

Buurtbus WIJ al 15 jaar een uitkomst

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN / LOPIK / MONTFOORT • Vijftien jaar geleden gaf Connexxion het busvervoer op in het gebied van Woerden via Lopikerwaard naar IJsselstein. Het was niet rendabel en de grote bussen konden amper over de kleine wegen rijden. Gelukkig kwam daar de buurtbus. Connexxion verzorgde de bussen, maar het dagelijks reilen en zeilen gebeurt al die tijd door de vrijwillige chauffeurs van Buurtbusvereniging W-IJ. 


Mensen zouden anders echt verstoken zijn van openbaar vervoer. “Dat kan toch niet”, legt chauffeur Hans Vink de noodzaak van destijds uit. En inmiddels maken er ruim 60.000 mensen jaarlijks gebruik van de busdienst. Vink rijdt zelf zo’n vijf jaar op de bus. “Na mijn pensioen wilde ik iets doen. Ik zag een advertentie en ben dol op autorijden, dus de keuze was snel gemaakt.”
De buslijnen 504 en 505  tussen Woerden, IJsselstein en Montfoort bieden voor veel mensen een uitkomst. “Scholieren die in Oudewater wonen en in Houten op school zitten, of mensen die naar het ziekenhuis in Woerden moeten. Maar ook een vaste reiziger die een biertje verderop ging drinken. Ik bracht hem vaak heen en een tijdje later bracht mijn collega hem weer terug”, lacht Vink.

Volwaardig

Na een paar jaar nam Syntus Utrecht de taken van Connexxion over. Met deze verandering kwamen er ook vier moderne busjes. “Het is echt volwaardig openbaar vervoer. En na wat aanpassingen zoals een kuchscherm konden de bussen zelfs corona-proof blijven rijden. Mensen hebben de afgelopen anderhalf jaar wel minder gebruik van de bussen, maar voor veel mensen bleef de bus hun enige vervoer waar ze graag gebruik van maakten.”

Dienstregeling

De buurtbus rijdt volgens een vaste dienstregeling vijf werkdagen per week tussen 07.15 en 19.45 uur en op zaterdagen van 08.15 tot 18.45 uur. Alleen op zondagen rijdt de bus niet. De buurtbuslijn 505 rijdt ieder uur 70 kilometer van Woerden via Oudewater, Polsbroekerdam, Polsbroek, Vlist, Schoonhoven, Cabauw, Lopik en Lopikerkapel naar IJsselstein.
De andere lijn 504 gaat ieder uur in beide richtingen van Montfoort via Benschop naar IJsselstein en terug.

Hechte club 

Als chauffeur kun je zelf aangeven hoeveel ritten je wekelijks wilt rijden. Vink rijdt zelf twee keer twee uur. “Maar we zijn flexibel hoor! Toen bleek dat tijdens de spits meer vervoer nodig was, stelde Syntus Utrecht een extra bus beschikbaar en namen wij die extra rit graag op ons.” Het zijn overigens niet alleen mannen die als chauffeur actief zijn. “Er rijden ook twee vrouwelijke chauffeurs. En de club is hecht, ook al zien we elkaar niet dagelijks. Dat merkten we ook tijdens het plannen van het jubileumfeestje; bijna iedereen komt met partner. Ik kan het ook iedereen aanraden wanneer je na je pensioen nog iets actiefs wilt ondernemen. Zeker als je autorijden leuk vindt, je verantwoordelijkheidsgevoel hebt en je graag iets voor andere mensen wilt betekenen, dan zou ik zeker je zelf aanmelden!”

Linda de Kort

Linda de Kort
Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws
Volg @LindaKort op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten