<p>Joke de Wissel met haar oudoom klompenmaker Co van der Wijngaard.</p>

Joke de Wissel met haar oudoom klompenmaker Co van der Wijngaard.

(Foto: Paul van den Dungen)

‘Van Top tot Teen’ in Montfoorts stadsmuseum De Knoperij

  •   keer gelezen

MONTFOORT • In het Stadsmuseum De Knoperij is tot medio januari 2022 de expositie “Van Top to Teen” ingericht. Deze is geheel gewijd aan de kappers, klompenmakers en schoenmakers die Montfoort tot werkgebied hadden. En dat waren er meer dan je zou denken.


Het is 1832 als er in Montfoort acht klompenmakers hier hun stiel uitoefenden. Daarnaast waren er nog een paar looiers en vermoedelijk al een kapper. Vrijwilligster bij het museum, Joke de Wissel, weet te vertellen, terwijl zij door de expositie loopt, dat de geschiedenis en de ontwikkeling van de schoen hier duidelijk zichtbaar is. Een van de bekendste klompenmakers is haar oudoom Co van der Wijngaard die zijn werkplaats aan Heeswijk had. Ook de schoenmakerij en de schoenenwinkel van Jan en Wil Plomp in de Hoogstraat is zeker niet onbekend.
Maar er is niet alleen aandacht voor het voetenwerk van de inwoners, ook hun kapsels krijgen de nodige aandacht, in ieder geval de verzorgers daarvan. En er waren best veel kappers in de IJsselstad te vinden. In de Hoogstraat was daar de ‘Salon voor scheren en haarsnijden’ van kapper J. Bras. Maar ook kent iedereen nog wel de kapperszaak van Henk Moolenaar in de Vrouwenhuisstraat. Zo is er een aanslag Inkomstenbelasting uit 1964 te zien, waarin Henk Moolenaar wordt aangeslagen voor een bedrag van 393 gulden. En wie kent niet de kapsalon van kapper Wil Wüstenfeld die Om ‘t Wedde was gevestigd. Daarnaast zijn er tal van kappersattributen te bezichtigen die in die jaren werden gebruikt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er inmiddels al heel veel (oud) Montfoorters een bezoek aan de expositie hebben gebracht.

Overigens staat Stadsmuseum De Knoperij intussen in de finale van de Erfgoedvrijwilligersprijs 2021 (10.000 euro) en iedereen kan hen helpen winnen door te stemmen op www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl

Paul van den Dungen

Paul van den Dungen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten