Directeur Martijn Steur van De Minstreel in het nieuwe schoolgebouw aan de Touwlaan.
Directeur Martijn Steur van De Minstreel in het nieuwe schoolgebouw aan de Touwlaan. Foto: Linda de Kort

Kindcentrum De Minstreel enthousiast over gloednieuw gebouw

2 nov, 16:44 Algemeen

IJSSELSTEIN • Woensdag 3 november opent De Minstreel officieel haar deuren. Het nieuwe kindcentrum aan de Touwlaan in IJsselstein verwelkomt na een jarenlange voorbereiding met open armen de kinderen en ouders in het gloednieuwe pand. Martijn Steur, directeur van De Minstreel, heeft samen met zijn team een drukke periode achter de rug. “Maar we hebben er zo veel zin in! En beter nog, de kinderen zijn erg enthousiast!”

Een aantal jaar geleden begonnen de eerste voorbereidingen voor het project. “Destijds met wethouder Marijke van Beukering hebben we de eerste stappen gezet om de mogelijkheid van een brede school in IJsselstein te onderzoeken.” Een brede school biedt naast goed onderwijs ook kinderopvang, voorschoolse educatie, buitenschoolse opvang, sport en cultuur. En uiteindelijk leidde dit in 2019 tot de fusie van de basisscholen Fatimaschool en Nicolaasschool tot kindcentrum De Minstreel.
 Martijn Steur: “En we waren toen al bezig om met BLOS Kinderopvang om zaken als de pedagogische visie en de doorgaande lijn van 0 tot 8 jarige kinderen om elkaar af te stemmen. En dat is gelukt. Van ’s ochtend half 8 tot ’s avonds half 7. Met eenzelfde kijk op de sociaal emotionele ontwikkeling. De kinderen vinden hier aansluiting in dezelfde thema’s. Dat is heel breed, maar denk bijvoorbeeld aan dezelfde lijn in het Sinterklaasverhaal.”

Echt veilig

De gemeente IJsselstein was een belangrijke partner in dit project. Samen met onderwijspartners verzorgt de gemeente de huisvesting van scholen in IJsselstein. “Zij verzorgen de stenen en wij zijn er voor de inhoud”, vat Steur de zaken samen. Voor de gemeente zat daar ook de herinrichting van de openbare ruimte bij. Op het terrein van De Minstreel werden dertien parkeerplaatsen, een ruime fietsenstalling, een speelplaats en een Kiss and Ride-strook (K&R) aangelegd. Zoals de naam Kiss and Ride zegt, betekent dit aan komen rijden met de auto, stoppen, kusje geven en je kind uit laten stappen en direct doorrijden. De K&R-strook is zo ingericht dat het niet mogelijk is de auto te parkeren. En er zijn verkeersmaatregelen genomen om de verkeersveiligheid te vergroten.
“Door onze locatie hebben we ook veel aandacht voor de verkeersveiligheid’’, aldus Steur. “Het moet natuurlijk echt veilig zijn. We stimuleren ouders zoveel mogelijk hun kinderen te voet of op de fiets te brengen. Of gebruik te maken van parkeergarage Eiteren. Of natuurlijk de K&R- strook te gebruiken. Het bijkomende voordeel van deze strook is dat deze ook gebruikt kan worden als speelplein zodra het halen en brengen van kinderen voorbij is.”

Stevige basis

Maar Steur onderstreept vooral de centrale gedachte van De Minstreel: “Bij ons gaan gevoel en verstand hand in hand.” De Minstreel stelt hiermee de leefwereld centraal en niet de systeemwereld. “Ieder kind wil leren en wil zichzelf te ontplooien. Een kind is nieuwsgierig en ontdekt graag. Op De Minstreel mag elk kind er zijn, zich laten zien én stralen. We willen zorgen voor een stevige basis in kennis en vaardigheden. Zo bereiden wij hen voor op de volgende stappen in het leven.”
De nieuwe locatie aan de Touwlaan biedt hiertoe alle mogelijkheden. “We hebben een technieklokaal, een buitenklas, buitenterrassen. Hierdoor kunnen we (ook met groepen door elkaar heen) de kinderen meenemen in hun ontwikkeling. Er is herkenning in de thema’s, lespakket en ruimten.”

Samen

“En bij alles wat we doen, werken we natuurlijk samen met ouders. Wij willen hen ondersteunen in en betrekken bij de ontwikkeling van hun kind. Vanaf het moment dat hier een klein hummeltje wordt gebracht tot de 12-jarige kinderen.”
Ondanks de grootte van het pand voelt De Minstreel kleinschalig en warm aan. “Een veilige sfeer is de beste basis om tot leren te komen. Ieder kind van iedere leeftijd moet het hier naar de zin hebben. En dat gaat zeker lukken”, sluit Steur af.

Linda de Kort

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
IJsselsteiners protesteren met omgekeerde stadsvlag Algemeen 16 aug, 15:29
Afbeelding
Felicitaties voor gouden bruidspaar Algemeen 16 aug, 15:03
Afbeelding
Bibliotheek IJsselstein voortaan op dinsdagavond open Algemeen 16 aug, 15:00
Afbeelding
Bouwen maar ! Algemeen 16 aug, 14:59
Afbeelding
Polsstokspringster Demi Groothedde vecht zich terug Sport 16 aug, 10:00
Afbeelding
‘Dweilen op het plein’ met ZWUP tijdens Jaarmarkt Montfoort Algemeen 15 aug, 17:27
Afbeelding
Provinciale aandacht voor geluidsoverlast sneltram in IJsselstein Algemeen 15 aug, 12:39
Afbeelding
Thomas van Midden de sterkste in Jaarsveld Sport 15 aug, 10:14