Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Stichting Oud Montfoort in finale Erfgoedvrijwilligersprijs: 10.000 euro!

Algemeen 560 keer gelezen

MONTFOORT • Stichting Oud Montfoort is een van de drie finalisten in de strijd om de Erfgoedvrijwilligersprijs 2021. Nu is het zaak om zoveel mogelijk online stemmen te trekken om de hoofdprijs van 10.000 euro daadwerkelijk binnen te halen. Stemmen kan tot en met 1 december

Uit 50 aanmeldingen selecteerde de jury onder leiding van Kathleen Ferrier (Voorzitter Unesco Commissie) de drie genomineerden Stichting Oud Montfoort, Bloemencorso Sint Jansklooster en ‘Velehanden.nl. Vanaf 1 november kan iedereen een maand lang een stem uitbrengen op een van deze teams via de website www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl. Op 6 december wordt de winnaar bekendgemaakt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.


De Erfgoedvrijwilligersprijs werd in 2020 in het leven geroepen door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven als waardering naar de grote groep vrijwilligers uit de erfgoedsector. Door hun inzet, passie en kennis dragen ze zorg voor de instandhouding en toegankelijkheid van erfgoed. Ze zijn daarmee onmisbaar voor het behoud en de beleving van erfgoed voor een groter en meer divers publiek.


Over de finalisten

De vrijwilligers van Stichting Oud Montfoort bouwden tijdens corona een leegstaand winkelpand om tot stadsmuseum De Knoperij. Het museum is een laagdrempelige informatie- en ontmoetingsplek in hartje Montfoort voor bewoners en bezoekers die meer willen weten over de historie en het heden van de stad. In De Knoperij is een archief, wisselende tentoonstellingen en ruimte voor gastexposities en andere evenementen.


Het Bloemencorso Sint Jansklooster bestaat uit een verschillende wagenbouwgroepen die het hele jaar door bouwen aan een groot, jaarlijks bloemencorso. Een traditie die al ruim 53 jaar van generatie op generatie wordt doorgegeven. Vanwege corona kon het rijdend corso twee jaar op rij niet doorgaan. Daarom organiseerde het vrijwilligersteam dit jaar een fietstocht langs 29 creaties, met uiteindelijk meer 10.000 bezoekers.


Velehanden.nl is een crowdsourcingwebsite waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties ter ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Omdat indexeren tijdrovend is, wordt een beroep gedaan op vrijwilligers die met de historische documenten aan de slag gaan. In totaal hebben de vrijwilligers al miljoenen scans verwerkt en collecties toegankelijk gemaakt voor het publiek, zoals bevolkingsregisters, handgeschreven teksten en historische fotocollecties.

Van de drie finalisten is een korte video gemaakt, waarin zij hun werk en team laten zien. Deze zijn te zien op de website erfgoedvrijwilligersprijs.nl.


Op 6 december 2021 wordt de winnaar bekendgemaakt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het winnende team ontvangt uit handen van minister Van Engelshoven een cheque van 10.000 euro; voor de helft vrij te besteden en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet. Voor de nummers twee en drie is een cheque beschikbaar van 5.000 euro.

De Erfgoedvrijwilligersprijs is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om alle vrijwilligers in deze sector te bedanken voor al hun goede, nuttige en mooie werk. Vrijwilligers maken het mogelijk om het culturele erfgoed dat ons land rijk is voor het grote publiek toegankelijk te maken.
Stichting Nederland Monumentenland is organisator van de Erfgoedvrijwilligersprijs, de Vriendenloterij Open Monumentendag en het Nationaal Monumentencongres en eigenaar van erfgoedplatform De Erfgoedstem. Nederland Monumentenland zet zich in om monumenten te verbinden met het dagelijks leven van elke Nederlander om zo het draagvlak voor het behoud van erfgoed te vergroten.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10