<p>Biljartvereniging Kasteelzicht bestaat 50 jaar en dat werd afgelopen vrijdag feestelijk gevierd.</p>

Biljartvereniging Kasteelzicht bestaat 50 jaar en dat werd afgelopen vrijdag feestelijk gevierd.

(Foto: Paul van den Dungen)

Biljartclub Kasteelzicht is 50 jaar jong

  •   keer gelezen

MONTFOORT • Het waren Cor de Jong en Jan Stolker die vijftig jaar geleden aan de wieg van biljartclub Kasteelzicht hebben gestaan. Uit die beginjaren is, behalve wat krantenartikelen, niets op schrift terug te vinden en zijn de verhalen slechts uit overlevering.


Paul den Houdijker, voorzitter van de jubileumcommissie, heeft samen met de overige commissieleden Ton Voet, Bert Brand, Hans Carton en Cees Vlooswijk er de nodige tijd ingestoken om dit jubileum onvergetelijk te maken en daar zijn zij zeker in geslaagd. Vooral het samenstellen en uitbrengen van een jubileumboek had heel wat voeten in de aarde. Het resultaat mag er zijn. Ondanks de ontbrekende informatie over de eerste acht jaar van de club is er toch een document verschenen met daarin een vrij compleet tijdsbeeld en heel veel historische verhalen en herinneringen. “We hebben niet aan waarheidsvinding gedaan, dus alles wat je leest is afkomstig van de persoon in kwestie”, aldus Den Houdijker. Hulde aan alle samenstellers. Tijdens de feestelijkheden in Zalencentrum Sint Joseph waar vrijdag ruim 170 (oud) leden aanwezig waren, werden de eerste exemplaren uitgereikt, waaronder aan Theo de Jong, zoon van oprichter Cor de Jong.
De kersverse voorzitter Jan van Leeuwen was pas 2 jaar lid toen aftredend voorzitter Kees Vendrig hem in de zomer van 2020 vroeg of hij hem op wilde volgen. “Voorzitter zijn van deze geweldige vereniging is een hele eer. Natuurlijk staat het biljarten hoog in ons vaandel, maar Biljartclub Kasteelzicht is veel meer dan dat. Het is een ontmoetingsplek met een sterk sociaal karakter. De mensen lopen binnen voor een kop koffie en een praatje en spelen dan vaak ook nog een potje biljart, al hoeft dat niet. We kennen geen rangen en standen. Momenteel heeft de club 123 leden en er kunnen er altijd nog meer bij. Iedereen vanaf 60 jaar uit Montfoort en Linschoten is hier van harte welkom.”
Van oudsher zijn er veel Montfoorters die kunnen biljarten. Bij menige kerkdienst werd in vroegere jaren gespijbeld en in plaats daarvan werd er ‘stiekem’ in het St. Joseph het spel met de drie ballen gespeeld. In de speciale biljartzaal van de Antoniushof staan momenteel drie biljarttafels afkomstig van verschillende sponsors. Biljartclub Kasteelzicht is nog steeds een bloeiende vereniging met een redelijk stabiel ledenaantal. Wie meer te weten wil komen over deze gouden jubilaris kan daarvoor terecht op de website www.kasteelzicht-montfoort.nl.

Paul van den Dungen

Paul van den Dungen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten