<p>Soos (midden), omringd door familie en vrienden, zit voor het eerst op &#39;het bankje van Pim&#39;.</p>

Soos (midden), omringd door familie en vrienden, zit voor het eerst op 'het bankje van Pim'.

(Foto: Lysette Verwegen)

Herinneringsbankje onthuld voor Pim van Schijndel

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • De stad is een herinneringsbankje rijker. Bij De Oase aan de Benschopperweg staat het bankje van Pim van Schijndel. Een plek die door echtgenote Soos met zorg is uitgekozen: op het terrein van AxionContinu, aan de zonkant van het gebouw en met zicht op een van Pim’s ‘levenswerken’: de ZenderExpress.


Het is alweer ruim vier jaar geleden dat Pim van Schijndel overleed; een markante inwoner van IJsselstein die zich vrijwillig inzette voor zijn stadje. Hij was jaren bestuurslid bij de SWOIJ/Pulse en regionale omroep RTV9, waar hij ook als verslaggever op pad ging. Met zijn enthousiasme bracht hij mensen, bedrijven en organisaties bij elkaar voor het goede doel. Zijn tomeloze energie resulteerde in 2006 in de IJsselsteinse Beursvloer, NL Doet en vooral: De ZenderExpress in 2009, waarvoor hij zich met hart en ziel inzette. Binnen een jaar telde dat project 600 deelnemers en 45 vrijwillige chauffeurs/begeleiders, om de senioren dankzij donaties, fondsen en sponsors betaalbaar te laten genieten van uitstapjes. En passant ‘bedelde’ hij ook een tweede bus bij elkaar. En die ‘erfenis’ is nog steeds springlevend.
Op het herinneringsbankje staat een koperen plaatje met als tekst: ‘Oprichter van de ZenderExpress, Pim van Schijndel’. En daaronder: ‘Brabander, IJsselsteiner geworden’, want Pim had IJsselstein in zijn hart gesloten.

Grote strik

De onthulling vond woensdag door Soos - in kleine kring - plaats: met familie, vriend/chauffeur Wout van der Horst en begeleidster/vriendin Yconne Thess, die ervoor zorgde dat de onthulling helemaal in de stijl van Pim plaatsvond. “Een kleed en een hele grote strik, waarmee Pim indertijd ook de ZenderExpress onthulde.” Ze memoreerde de zoektocht naar de bank en de zacht koperen schroefjes voor de herinneringsplaatjes: “Die waren niet makkelijk in het hardhout te schroeven.” Voor familie en alle ZenderExpress-vrijwilligers was er - met dank aan Zuccotto, een van Pims goede relaties - een chocolade verrassing. Voor Soos was de onthulling een emotionele afsluiting van de aanloop naar het bankje; “Nu staat het er! In de zon met zicht op Pim zijn werk: de bussen. Ik weet zeker dat hij er ook bij was.” Misschien wel in de zonnestraal die na afloop even door de wolken brak...

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten