Nieuw systeem voorkomt en voorspelt drukte Spoedeisende Hulp regio Utrecht

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • De vier Utrechtse ziekenhuizen (UMC Utrecht, Diakonessenhuis, St. Antonius Ziekenhuis en Meander Medisch Centrum) en de Regionale Ambulancevoorziening Utrecht (RAVU) zijn deze maand gestart met het Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ). De regio Utrecht is de eerste met dit systeem dat uiteindelijk landelijk acute patiënten beter moet verdelen over de ziekenhuizen.


Het LPZ berekent op basis van gegevens uit de ziekenhuizen continue waar een patiënt met de ambulance het beste naartoe gebracht kan worden. Daarbij kijkt het niet alleen naar de drukte op de spoedeisende hulp (SEH), maar ook naar bijvoorbeeld de verpleegafdelingen. De bezetting daar is van invloed op de doorstroming vanuit de SEH. Het LPZ is gevoed met cijfers over deze effecten uit het verleden. Zo kan nu voorkomen worden dat een SEH-afdeling overvol raakt.

De werking van LPZ is vergelijkbaar met verkeersinformatie die weggebruikers bij grote drukte op een trajct aanbeveelt een andere route te kiezen. Dit om te voorkomen dat file ontstaat. Betere spreiding van acute patiënten over de ziekenhuizen komt de zorg voor de patiënten ten goede doordat ze minder lang hoeven te wachten en meer aandacht krijgen dan op een SEH waar grote drukte heerst. Ook hebben ook ambulances baat bij het systeem. Zij kunnen patiënten sneller afleveren waardoor ze eerder weer beschikbaar zijn. 

Linda de Kort
Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws
Volg @LindaKort op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten