Afbeelding
Foto: Wikimedia Commons

Hoogstambrigade neemt fruitbomen in Stadspark onder handen

Algemeen 745 keer gelezen

MONTFOORT • Binnenkort wordt weer gestart met de jaarlijkse snoeibeurt van de fruitbomen in het Stadspark van Montfoort. Evenals vorig jaar wordt deze klus uitgevoerd door de stichting Hoogstambrigade Utrechtse Waarden. Voordien gebeurde dat door ambtenaren van de gemeente.  Ook het Appellaantje in Linschoten nemen de vrijwilligers dit jaar onder handen. 

De brigade is in 2015 opgericht door de cursisten van een snoeicursus van het Landschap Erfgoed Utrecht. De brigade telt momenteel acht vrijwilligers, waaronder de twee bestuursleden Wim Bontje en Piet Soons, mannen van het eerste uur.
Het onderhoud van hoogstamfruitbomen vraagt meer tijd en expertise dan dat van andere bomen. Mede om die reden zijn de afgelopen decennia heel wat boomgaarden in verval geraakt of zelfs gerooid. Om verder verlies te voorkomen biedt de brigade aan eigenaren van hoogstamboomgaarden haar diensten aan. Bij voorkeur als het boomgaarden betreft die voor publiek toegankelijk zijn, of in ieder geval vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Soons: “Het Stadspark is een goed voorbeeld daarvan. Daarom hebben wij in 2019 onze diensten aan de gemeente aangeboden.”
“Het aanbod van de brigade om het onderhoud van de fruitbomen in het Stadspark over te nemen kwam de gemeente goed uit” vertelt het hoofd buitendienst van de gemeente, Johan Mocking, “omdat daarmee ambtelijke inzet kan worden vrijgemaakt voor andere openbare werken.”
De Hoogstambrigade is heel blij met het vertrouwen, vertelt Soons, “want het zijn beide mooi gelegen boomgaarden, die door hun toegankelijkheid helemaal passen in de doelstelling van de brigade. Daar komt bij dat vrijwel al onze vrijwilligers woonachtig zijn in Montfoort of omliggende gemeenten, waardoor we nog extra zijn gemotiveerd.”.

Meedoen?

Met het snoeien wordt in november begonnen. Voor de twee boomgaarden zijn in totaal acht zaterdagen gepland. Wie ook een bijdrage wil leveren, en een keer wil meelopen, kan zich aanmelden via info@uwhoogstambrigade.nl. Of kijk op www.uwhoogstambrigade.nl.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00
• Het team Boulemeisjes aan de puzzel.
Puzzelaars klaar! Puzzelen maar! Nieuws 25 mrt, 11:25