Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Barbecueën Op Een Kamado Is Hot

  •   keer gelezen

Je kent het wel, witte naar spiritus riekende aanmaakblokjes, briketten, frikandellen, hamburgers, worsten. Alles tegelijk op de bbq, zo heet en zo snel mogelijk bakken, of eigenlijk moeten we zeggen ‘cremeren’. Een royale plas saus op je bord en gaan met de banaan. Even blussen met een paar potten bier, en dan kun je alles weer alles in de vaatwasser duwen en je bent klaar voor de rest van de avond. 


Ja, dat was bbq anno 2005, herkenbaar? Nog niet zo heel lang geleden was dat voor heel veel Nederlanders “barbecue”. 

BBQ Anno 2021
Gelukkig zijn er inmiddels andere tijden aangebroken. BBQ anno 2021 is een bewustere aangelegenheid. Mensen nemen meer de tijd om samen te zijn met vrienden, kopen beter kwaliteit vlees en groentes. En er wordt meer geld uitgegeven aan een goede bbq.

De kamado bbq is zo’n apparaat. De kamado is enorm populair, mede dankzij corona zit de populariteit van dit type kooktoestel flink in de lift. Mensen kunnen niet uit eten, of op vakantie en houden geld over voor de aanschaf van luxe artikelen om hun lockdown-leven toch wat aangenamer te maken. 

De veelzijdigheid van de kamado bbq
Nog een reden dat de kamado zo populair is, is de veelzijdigheid van dit type bbq. Door de dikke keramische wand blijft de hitte die van het houtskool afkomt enorm lang behouden in de bbq. Zo kun je met gemak een kamado tot 24 uur op een temperatuur van 110 graden celsius houden. Deze low and slow temperatuur is uitstekend voor bereidingen van spareribs, pulled pork of shortribs. Heerlijke traag gegaarde en mega-malse restaurantwaardige gerechten.

Naast dat je er low and slow bereidingen op kunt doen, kun je je gerechten ook een extra rooksmaakje mee geven, dat échte bbq smaakje. 

Ovenschotels, vlees, groentes, en zelfs taarten kun je bakken op een kamado. In tegenstelling tot het 2005 tijdperk wordt nu de complete maaltijd bereid op de bbq. 

BBQ All Year Long
Nog zo’n voordeel van een keramische bbq, door de uitstekende thermische eigenschappen kun je ‘m het hele jaar door gebruiken. Ook deze trend zien we elk jaar populairder worden. Bbq fanatisten zijn nu 4 seizoenen per jaar lekker buiten aan het koken, op vuur.

Wat is nu de beste kamado bbq?
Het kiezen van een kamado hangt af van een aantal onderdelen. Sommige daarvan zijn persoonlijke keuzes, zoals het design. Houd je van rood, groen of vind je zwart
een mooiere kleur? Daarnaast kun je kijken naar je budget en wat je daarvoor krijgt bij een kamado merk, het zogenaamde prijs kwaliteit verhaal.

Zo kun je bij het merk Grill Bill een zeer complete kamado kopen voor de helft van de prijs als bijvoorbeeld het bekende merk The Big Green Egg. Een vergelijkbare kwaliteit, alleen dan voor een lagere prijs. 

Dus, bepaal wat je wilt uitgeven, en wat je mooi vindt. Je koopt een kamado waarschijnlijk maar 1 keer in je leven.

Leren koken op een kamado?
Mocht je geen idee hebben hoe je het beste met een kamado om moet gaan, hoe je ‘m aansteekt en hoe je een low and slow bereiding doet? Dan kun je natuurlijk een heleboel zelf experimenteren of een bbq boek kopen. Maar je kunt natuurlijk ook een bbq workshop volgen.

Er zijn tal van workshops, van beginner tot gevorderd, van een traditionele tot een culinaire bbq. 

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten