<p>Een nieuwe naam, de donatie en warme woorden van bestuur, familie Roest Crollius en de molenaar.</p>

Een nieuwe naam, de donatie en warme woorden van bestuur, familie Roest Crollius en de molenaar.

(Foto: Lysette Verwegen)

Roest Crollius Fonds heet voortaan IJsselsteinFonds

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Deze maand bestaat het Roest Crollius Fonds 15 jaar. Een periode om terug te blikken op mooie momenten én tijd voor een nieuwe naam: IJsselsteinFonds.


Vorige week was was het zover: in aanwezigheid van Kiki Roest Crollius en haar zoon Tonco, bestuur en afgevaardigden van de raad van advies van het Roest Crollius Fonds (RCF), molenaarsfamilie Dolman en de voorzitter van het bestuur van korenmolen De Windotter, werden de nieuwe naam en het nieuwe logo onthuld. Direct werd ook de eerste donatie door het IJsselsteinFonds gedaan: 15.000 euro voor korenmolen De Windotter.

Vertrouwd en duidelijk

Volgens fondsvoorzitter Nico van Dam was het bestuur in 2006 vereerd om met toestemming van de familie de naam van de geliefde oud-burgemeester en echte burgervader te mogen gebruiken. “Maar inmiddels weten veel nieuwe inwoners niet waarom wij deze naam gebruiken. Dat vergt regelmatig uitleg, ook omdat het RCF – met als doelstelling te doneren aan de IJsselsteinse gemeenschap – geen familiefonds is. Daarnaast is het gebruik van een familienaam soms kwetsbaar. In de huidige tijd waar veel draait om duidelijkheid zijn wij op zoek gegaan naar een naam die zegt wat wij doen. Als hét goededoelenfonds voor de gemeente IJsselstein lag IJsselsteinFonds voor de hand.”
Voor de herkenbaarheid zijn de kleuren van het RCF meegenomen in het nieuwe logo dat door de simpele eenvoud nog doet denken aan het vertrouwde logo, maar direct ook fris modern is met een duidelijke verwijzing naar de nieuwe naam: IJsselsteinFonds.

Natuurlijk de molen

De eerste donatie van het IJsselsteinFonds aan korenmolen De Windotter is geen toeval. Roest Crollius (†1997) was vanaf zijn benoeming tot burgemeester van IJsselstein betrokken bij veel sociale en culturele initiatieven in de stad. Zo maakte hij zich sterk voor de restauratie van de molen – bij zijn aantreden in 1980 nog een vervallen stomp – tot het bloeiende molenbedrijf dat de Windotter nu is sinds de opening in 1987. Toen de familie Roest Crollius werd gevraagd om in de geest van Maarten het doel van een eerste donatie voor te stellen hoefden zoon Tonco en zijn moeder Kiki niet lang na te denken: “Natuurlijk de molen!” Het bedrag is ook symbolisch volgens het bestuur van het IJsselsteinFonds: “Duizend euro voor elk jaar dat we bestaan.” Voorzitter Rienk Sijbrandij en molenaar Maarten Dolman weten al waar ze het geld aan gaan besteden: “In ieder geval aan een blijvende herinnering in de molen aan Maarten Roest Crollius, die met zijn familie alle jaren zo belangrijk voor ons is geweest. En de rest: “Er is altijd onderhoud nodig aan de molen. We willen ervoor zorgen dat De Windotter in de beste conditie nog minstens een generatie doordraait en nog heel lang daarna.”

Trots

Kiki Roest Crollius is, net als wijlen haar man, trots op de molen. Ze vertelt over de vergaderingen die in de burgemeesterswoningen aan tafel werden gehouden: “Met een klein groepje dat zich het lot van de molen aantrok. In het hoofd van Maarten leefde de hele restauratie al voordat er een bestuur was”, lacht ze. Zoon Tonco weet nog dat hij eerst iedereen een handje moest geven en daarna naar de televisiekamer moest als de vergadering begon. “In het begin was pa vooral trots dat de molen er was en dat de IJsselsteinse skyline in ere was hersteld. Daarna was zijn wens dat de molen productie zou draaien. Ik woon niet meer in IJsselstein, maar ben net zo trots. Ik volg De Windotter en pluis het Windotternieuws uit dat alle donateurs jaarlijks ontvangen.” Dat de fondsnaam is veranderd begrijpt de familie: “Prima; met de tijd meegaan is belangrijk. Als het IJsselsteinFonds maar wel dezelfde doelen nastreeft!”
Daar hoeft volgens fondsvoorzitter Van Dam niet aan te worden getwijfeld. “We gaan door met elke maand een toekenning van de Verrassing van duizend euro en ook grote aanvragen uit de IJsselsteinse gemeenschap - met een algemeen belang voor IJsselstein - blijven welkom.” Kijk voor alle informatie over de doelstellingen en de aanvraagprocedures op de vernieuwde website:

www.ijsselsteinfonds.nl

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten