<p>Het oprollen van een verborgen crystal meth-lab in Montfoort in augustus 2020.</p>

Het oprollen van een verborgen crystal meth-lab in Montfoort in augustus 2020.

(Foto: politie.nl)

Gemeenten wapenen zich samen tegen drugslabs

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN / LOPIK / MONTFOORT • Elke dag worden op locaties in Nederland drugslaboratoria, chemicaliën of drugsafval aangetroffen. Vanwege de enorme impact op een buurt of bedrijf heeft dit hoge prioriteit bij onder meer de gemeenten IJsselstein, Montfoort en Lopik.


Daarom starten de gemeente samen met zes andere gemeenten in West-Utrecht een campagne met Meld Misdaad Anoniem. Met de campagne worden inwoners opgeroepen om verdachte situaties en drugcriminaliteit te melden. Iedereen kan anoniem een melding doen via M. 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Dit is het onafhankelijke meldpunt en is geen onderdeel van de politie. 

Mitchell van de Velde van Meld Misdaad Anoniem: “Het gebeurt regelmatig dat criminelen eigenaren van loodsen en schuren benaderen omdat hun ruimten aantrekkelijk zijn om drugs te produceren. De locaties liggen vaak afgelegen en niet alle verhuurders zijn zich bewust van de risico’s.” Door bedreigingen richting de verhuurders of een zwijgcultuur onder getuigen blijven misstanden soms lang onzichtbaar. De campagne ‘Tijdelijke huurders in jouw buurt?’ van Meld Misdaad Anoniem biedt hiervoor handvatten.

Burgemeester Patrick van Domburg van IJsselstein vindt het belangrijk dat ondernemers en inwoners zich bewust zijn van de risico’s: “Drugslabs zijn illegaal, gevaarlijk en de gevolgen voor de verhuurder en omgeving kunnen groot zijn. De verhuurder draait zelf op voor de schade aan een pand of terrein. Doordat verhuurders vaak te maken krijgen met bedreiging en geweld is het moeilijk om te stoppen met verhuren. Je bent ook medeplichtig en je pand kan worden gesloten. Weet dus aan wie je verhuurt.”

Aan de campagne met Meld Misdaad Anoniem doen alle gemeenten in West-Utrecht mee, te weten Houten, Nieuwegein, Vijfheerenlanden, Lopik, Montfoort, Oudewater, IJsselstein, Woerden, Stichtse Vecht en de Ronde Venen.

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten