Afbeelding
Foto: Flickr

Rode Amerikaanse rivierkreeft heeft vrij spel in regio

Algemeen 1.037 keer gelezen

LOPIKERWAARD • Veel poldersloten in de Lopikerwaard zitten vol met rode Amerikaanse rivierkreeften. Het is wachten op bestrijding van deze exoot.

De rode Amerikaanse rivierkreeft werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw voor het eerst waargenomen in de Nederlandse wateren. Deze kreeftensoort vermenigvuldigt zich razendsnel, omdat het dier nauwelijks natuurlijke vijanden heeft. De kreeften zijn alleseters en laten sloten achter zonder enig ander leven, waardoor de waterkwaliteit aangetast wordt. De ongewilde gasten veroorzaken schade aan dijken en kades, die kunnen verzakken. Het dier is vooral veel te zien in de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Volgens onderzoekers, die een jaar geleden het kreeftenprobleem nogmaals aankaartten, lopen er in Nederland inmiddels miljarden van rond. Zowel de gemeente Lopik als het Hoogheemraadschap Rijnlanden onderneemt - nog - geen actie om deze exoten in deze regio te bestrijden.

Explosief

In Polsbroek heeft agrariër Gijs Kentie ontzettend veel last van de rivierkreeften. ‘’Ze ondermijnen de slootkanten”. vertelt de Polsbroekenaar. ‘’Die beesten hadden al jaren geleden bestreden moeten worden. In de Krimpenerwaard is nu een pilot aan de gang in de buurt van Berkenwoude. Het is een meerjarige proef waarin de mogelijkheden, effectiviteit en haalbaarheid van het wegvangen van de schadelijke rivierkreeften wordt onderzocht. Dat betekent dat er jaren verloren gaan en dat het aantal rivierkreeften explosief zal groeien. Laat de muskusratvangers ook kreeften vangen. En niet vanaf morgen maar vandaag.”

Wachten

Het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft op dit moment geen oplossing om het kreeftenprobleem aan te pakken. ‘’We wachten op de uitslag van een landelijk onderzoek”, merkt Marc Wessels op. Hij is communicatieadviseur bij het hoogheemraadschap. ‘’Als er lekkages ontstaan bij stuwen, dan kijken we of er sporen zijn die erop duiden dat rivierkreeften hiermee te maken hebben. De bestrijding van de kreeften moet landelijk gebeuren. Op zo’n aanpak wachten we.’’
Uit navraag blijkt dat het verantwoordelijke ministerie het onderzoek nog moet opstarten. Het hoogheemraadschap maakt in het najaar een kleine voorstudie.
,,Zo gaat het hier in Nederland,” zegt de Polsbroekse Geertje van Wijngaarden, die wekelijks een heerlijk maaltijdje rivierkreeft verorbert. ,,Eerst wachten tot het probleem gigantisch groot is en dan in actie komen, als het te laat is. Ik heb dertien vangkorven uitgezet voor eigen consumptie. Ik vang dagelijks tientallen rode Amerikaanse rivierkreeften. Ze zitten echt overal. Als je een vrouwtjeskreeft in je handen heb, schrik je van het aantal eitjes dan ze bij zich draagt. Het punt is dat we in Nederland inmiddels gewend zijn, dat we belaagd worden door allerlei plaagdieren. En optreden, ho maar,”
In veel landen is rivierkreeft een delicatesse. De meest voor de hand liggende oplossing voor de grote verspreiding van de rivierkreeft lijkt dan ook om sloten en plassen leeg te vissen en het dier op te eten. Lokale vissers met een vergunning leveren de kreeften al aan restaurants. In de Krimpenerwaard is visser Jan de Waard een leverancier. De ‘goudmijn’ in de Lopikerwaard wacht nog op een legale ‘delver’.

Wim Kroone

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37