<p>Vrijwilligers van KNIJ brengen de Sedum rond.</p>

Vrijwilligers van KNIJ brengen de Sedum rond.

(Foto: Aangeleverd)

IJsselstein weer groene daken rijker

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN •  Vrijwilligers van Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) hebben met een grote vrachtwagen ruim 1000 trays met Sedum rondgebracht.


De vetplantjes zijn bedoeld om - platte - daken te vergoenen. De Sedum vangt regenwater op, vermindert CO2-uitstoot, en haalt vervuilende stoffen uit regenwater en de buitenlucht. Een eerdere actie in het voorjaar was al een groot succes met ruim 33.000 kilo aan Sedum en de wachtlijst bleef oplopen. De nieuwe beleidsmedewerker klimaatadaptatie van de gemeente IJsselstein heeft hier goed op ingespeeld door opnieuw een bijdrage beschikbaar te stellen. 
Samen met de subsidie van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden heeft KNIJ dit jaar veel inwoners blij kunnen maken met korting op een groen bloeiend dak. Om een idee te krijgen hoeveel Sedum door de handen van de vrijwilligers is gegaan: je begint bij de zendmast en legt de trays als een lint aan elkaar. Dan kom je voorbij de hockeyvelden uit. Wat volgens KNIJ ook steeds meer voorkomt is dat deelnemers Sedum bij buurtgenoten gezien hebben en daardoor nu ook meedoen. In sommige sommige straten komen er bij elke ronde weer nieuwe daken bij. Buren inspireren elkaar en willen niet achterblijven.
Nog geen Sedum, maar wel interesse? Via KNIJ is het mogelijk om zowel voor Sedum als voor een combinatie met zonnepanelen mee te doen met de volgende subsidierondes. Kijk op www.knij.nl.

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten