Landschapsschilder Maas van Vliet.
Landschapsschilder Maas van Vliet. Foto: Paul van den Dungen

Hollandse landschappen van Maas van Vliet in Montfoorts Stadsmuseum

Algemeen 932 keer gelezen

MONTFOORT • Stadsmuseum De Knoperij heeft een gastexpositie ingericht met werken van de Montfoortse landschapsschilder Maas van Vliet. Bijzonder, want zijn schilderijen zijn tot in Amerikaanse musea te zien.

De kunstschilder schildert al vanaf zijn 17e jaar. In die tijd wilde hij nog boswachter, schilder of brugwachter worden. Op een of andere manier kruipt het bloed waar het niet gaan kan en werd het kunstschilder. Hij bekwaamde zich, naast zijn gewone baan, in de stijl van de Haagse school, dat later veranderde in impressionisme, gelinkt aan het realisme met een vleugje romantiek. In zijn beginjaren maakte hij ook portretten, vrouwenfiguren en naakten, maar daar was, zeker in Montfoort, geen brood mee te verdienen. “Ik schilder nu wat ik mooi vind. Er zijn soms periodes dat ik tekeer ga en veel werken maak, maar momenteel even niet. Hier in de Knoperij heb ik werken hangen die ik de afgelopen vijf jaar heb gemaakt. Het zijn allemaal Hollandse landschappen.’’
Sinds zijn pensionering schildert hij vanuit huis, terwijl hij vroeger met zijn schildersezel erop uit trok. In de serie aan de wanden van De Knoperij bevindt zich ook een heel Hollands tafereel met knotwilgen. Maas van Vliet: “Deze doet het erg goed in Amerika. De knotwilg kennen ze daar niet. Ze vinden het een rare en bijzondere boom. Musea in de Verenigde Staten hebben mijn werk hangen en ook daar komt soms de knotwilg in terug.”
In zijn sfeervolle schilderijen nemen wolkenluchten een belangrijke plaats in. Zij beslaan veelal driekwart van het doek. Op zijn schilderijen soms een verlaten bootje, een vogel of een loopplank, maar mensen komen er niet in voor. “Ik geniet heel erg van de stilte en rust van de natuur en daar is bij mij dan geen plaats voor de mens.’’

Bij de schilderijen staan kaartjes met daarop de titel. Mensen die interesse hebben kunnen hem een email sturen, maasvanvliet49@gmail.com. De verkoop van zijn werken vindt ook plaats via Facebook  onder Maas van Vliet. De gastexpositie in De Knoperij in de Keizerstraat is te bezichtigen tot 13 november. Daarnaast toont De Knoperij de expositie ‘Van Top Tot Teen’ waarin de kapper, de schoenen en de klompen een hoofdrol spelen.

Paul van den Dungen

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10