<p>Landschapsschilder Maas van Vliet.&nbsp;</p>

Landschapsschilder Maas van Vliet. 

(Foto: Paul van den Dungen)

Hollandse landschappen van Maas van Vliet in Montfoorts Stadsmuseum

  •   keer gelezen

MONTFOORT • Stadsmuseum De Knoperij heeft een gastexpositie ingericht met werken van de Montfoortse landschapsschilder Maas van Vliet. Bijzonder, want zijn schilderijen zijn tot in Amerikaanse musea te zien.


De kunstschilder schildert al vanaf zijn 17e jaar. In die tijd wilde hij nog boswachter, schilder of brugwachter worden. Op een of andere manier kruipt het bloed waar het niet gaan kan en werd het kunstschilder. Hij bekwaamde zich, naast zijn gewone baan, in de stijl van de Haagse school, dat later veranderde in impressionisme, gelinkt aan het realisme met een vleugje romantiek. In zijn beginjaren maakte hij ook portretten, vrouwenfiguren en naakten, maar daar was, zeker in Montfoort, geen brood mee te verdienen. “Ik schilder nu wat ik mooi vind. Er zijn soms periodes dat ik tekeer ga en veel werken maak, maar momenteel even niet. Hier in de Knoperij heb ik werken hangen die ik de afgelopen vijf jaar heb gemaakt. Het zijn allemaal Hollandse landschappen.’’
Sinds zijn pensionering schildert hij vanuit huis, terwijl hij vroeger met zijn schildersezel erop uit trok. In de serie aan de wanden van De Knoperij bevindt zich ook een heel Hollands tafereel met knotwilgen. Maas van Vliet: “Deze doet het erg goed in Amerika. De knotwilg kennen ze daar niet. Ze vinden het een rare en bijzondere boom. Musea in de Verenigde Staten hebben mijn werk hangen en ook daar komt soms de knotwilg in terug.”
In zijn sfeervolle schilderijen nemen wolkenluchten een belangrijke plaats in. Zij beslaan veelal driekwart van het doek. Op zijn schilderijen soms een verlaten bootje, een vogel of een loopplank, maar mensen komen er niet in voor. “Ik geniet heel erg van de stilte en rust van de natuur en daar is bij mij dan geen plaats voor de mens.’’

Bij de schilderijen staan kaartjes met daarop de titel. Mensen die interesse hebben kunnen hem een email sturen, maasvanvliet49@gmail.com. De verkoop van zijn werken vindt ook plaats via Facebook  onder Maas van Vliet. De gastexpositie in De Knoperij in de Keizerstraat is te bezichtigen tot 13 november. Daarnaast toont De Knoperij de expositie ‘Van Top Tot Teen’ waarin de kapper, de schoenen en de klompen een hoofdrol spelen.

Paul van den Dungen

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten