<p>Mia van Jaarsveld en Gerard Vendrig symboliseren op een bankje bij de RK-kerk de Week van de Ontmoeting.</p>

Mia van Jaarsveld en Gerard Vendrig symboliseren op een bankje bij de RK-kerk de Week van de Ontmoeting.

(Foto: Paul van den Dungen)

Brede aandacht voor Week van de Ontmoeting

  •   keer gelezen

MONTFOORT / LINSCHOTEN • Zowel maatschappelijke instellingen in Montfoort en Linschoten, alsmede de kerken hebben de Week van de Ontmoeting op hun agenda staan. In deze week, die van komende vrijdag 30 september tot en met vrijdag 8 oktober wordt gehouden, staat ook het ‘bankje’ centraal.


Wat is de bedoeling: Zet uw bankje buiten voor een mooie ontmoeting en luister naar elkaars verhalen onder het genot van een kopje koffie of thee. Maar heeft u geen bankje, maar kent u wel mensen in de straat die wel een bezoekje kunnen gebruiken, neem dan uw koffie met wat lekkers mee en verras hen met een bezoekje.
Voorafgaande aan deze week die landelijk eigenlijk de Week van de Eenzaamheid wordt genoemd, kwamen maatschappelijk betrokken organisaties in Montfoort bij elkaar om in gesprek te gaan. Met name Mia van Jaarsveld en Gerard Vendrig van de Rooms Katholieke Kerk in Montfoort die de slogan ‘Ontmoeten Ráákt’ zichtbaar op het kerkgebouw hebben hangen waren hierbij betrokken. Gerard Vendrig: “Het is natuurlijk niet alleen de Katholieke Kerk die hier aandacht voor vraagt, maar ook Montfoort Vitaal, Het Trefpunt, de Antoniushof maar ook de SWOM en Het Knooppunt. Zij hebben allemaal activiteiten georganiseerd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en een gesprek aan kunnen gaan. Denk eens aan hen die na het overlijden van een dierbare nu weer verder moeten. We moeten juist in deze tijden eens wat meer luisteren naar de ander.”
Mia van Jaarsveld vult aan dat het vanaf nu juist zo fijn is om elkaar weer te kunnen en mogen ontmoeten. Conny te Lintelo van de SWOM meent ook dat het juist goed is om met z’n allen iets te doen voor de inwoners. “Mensen kunnen koffie komen drinken of van een warme maaltijd genieten, spelletjes spelen, of een ontmoetingslunch gebruiken. Niet alleen in de kerken, maar ook in het DoeMeeHuis, waar Het Trefpunt, een samenwerking van de (Hersteld) Hervormde Kerken, een aantal activiteiten heeft opgezet.
Als de mensen graag hier naar toe willen komen, maar om welke reden dan ook van vervoer afhankelijk zijn dan kan dat. Zowel De Zonnebloem als de SWOM hebben daarvoor mogelijkheden. Bel daarvoor met de SWOM via 0348-469109.

Grote tent

Iedereen die daar op een of andere manier behoefte aan heeft moet weten dat er altijd iemand is die naar je wil luisteren. Durf te vragen! Je bent welkom en de deelnemende organisaties staan altijd voor je open. Daarom is er in de week van 16 tot en met 24 oktober nog een extra activiteit. In het stadspark staat een grote tent opgesteld waarin iedere dag om 10.00, 15.00 en 19.00 uur voor jong en oud activiteiten worden georganiseerd. De organisatie daarvan is in handen van Montfoort Vitaal.
Of de lokale Week van de Ontmoeting en de landelijke Week van de Eenzaamheid aan zal slaan is de grote vraag. Het zijn juist vaak de verstilde inwoners die meestal geen hulp vragen omdat ze dat niet nodig vinden of omdat ze zich misschien wel schamen voor hun eenzaamheid. Niet iedereen is van zichzelf zo vrij om overal op af te stappen en aan deel te nemen. De verwachtingen bij de organisaties zijn wel hoog gespannen. Hoe mooi zou het zijn om deze mensen een helpende hand te bieden of een luisterend oor. Bijna iedereen kent wel iemand die in zo’n situatie verkeert. Maar dan rijst ook de vraag, willen deze mensen wel bereikt worden. Staan zij te trappelen om aan dit alles deel te nemen? De organisatoren hopen van wel, al is deze week niet meer dan een wake up call. Ontmoeting met en hulp aan je medemens telt het hele jaar. De tijd zal het leren of de Week van de Ontmoeting daar een wezenlijke verandering in brengt.

Paul van den Dungen

Paul van den Dungen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten