<p>Leonidas Santagidis en Karel van Dijk met een van zijn lievelingsschilderijen; &quot;De dierbaarste hangen thuis.&quot;</p>

Leonidas Santagidis en Karel van Dijk met een van zijn lievelingsschilderijen; "De dierbaarste hangen thuis."

(Foto: Lysette Verwegen)

Nooit te oud om te gaan schilderen

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Karel van Dijk bereikt binnenkort de respectabele leeftijd van 90 jaar, maar is altijd in voor iets nieuws.


Toen hij vier jaar geleden naar een aanleunwoning bij Mariënstein verhuisde – na 42 jaar aan de Utrechtse Julianaweg – besloot hij te gaan schilderen. “Mijn kinderen leiden hun eigen leven en na het overlijden van mijn vrouw zat ik - buiten wat vaste routines - toch maar alleen.” Hij schildert op nummer met acrylverf. “Dat lijkt makkelijk, maar dat is het niet; het zijn erg kleine vakjes en ik werk met hele fijne penseeltjes. Er is ontiegelijk veel geduld voor nodig”, benadrukt hij. Niet voor niets is hij heel geconcentreerd als hij schildert: “Ik zet er zelfs de radio voor uit.”

Sinds enkele weken is zijn werk te zien in Grieks mediterraan restaurant Stafili in de Utrechtsestraat 48. “Daar ben ik zo dankbaar voor. Nu kunnen anderen ook mijn werk zien en eventueel kopen. Het is jammer dat er in Mariënstein en wijkservicecentrum De Oase geen gelegenheid is voor bewoners om de resultaten van hun hobby’s te exposeren.”

Het contact met eigenaar Leonidas Santagidis kwam tot stand op het terras. “Ik kom hier regelmatig met mijn vriendin een biertje drinken op het terras. We raakten aan de praat en ik gaf hem en zijn personeel een paar van mijn nieuwste werken. Toen hij vorige maand aanbood dat ik wat schilderijen mocht brengen om te exposeren en ze zelfs bij mij thuis wilde ophalen was ik helemaal blij.” Santagidis glimlacht bescheiden: “Hoort bij de service.” Het verhaal van Van Dijk sprak hem aan. “Er is me wel eens vaker gevraagd om expositieruimte, maar ik kan de ruimte niet vaak beschikbaar stellen; het heeft ook invloed op het interieur en de sfeer dat mijn restaurant ademt.”

De schilderijen die er nu hangen zijn niet bepaald mediterraan maar wel kleurrijk, en variëren van landschappen tot dieren. “Alles wat ik mooi vind”, vertelt Karel van Dijk. “Samen met mijn kleindochter Shofie - ‘daar heb ik mijn ‘personeel’ voor’ - bestel ik de pakketten via internet, want in de winkels zijn ze niet meer te koop.” Het mooiste dat hij maakte: “Het laatste avondmaal, een groot schilderij, toen mijn vrouw nog leefde. Ik heb het op verzoek nog eens voor iemand geschilderd, maar wel kleiner.” Wat hij doet als hij niet schildert: “Spelletjes of foto’s bekijken op de tablet, maar dat gaat ook vervelen. Daarom is schilderen zo belangrijk voor me. Aan sommige schilderijen ben ik wel anderhalve maand bezig.”

De schilderijen zijn nog te zien tot 27 oktober tijdens de openingsuren van Stafili. Ze zijn ook te koop met richtprijzen vanaf 35 euro. “Er zijn er al en paar verkocht’’, vertelt Van Dijk trots.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten