Gladiolen bij binnenkomst na 20 weken Diabetes Challenge in Linschoten en Montfoort.
Gladiolen bij binnenkomst na 20 weken Diabetes Challenge in Linschoten en Montfoort. Foto: Paul van den Dungen

Diabetes Challenge met succes volbracht

Sport 641 keer gelezen

MONTFOORT / LINSCHOTEN  • Aan de Nationale Diabetes Challenge kwam zaterdag een einde. Dankzij de landelijke opzet van dit wandelevenement door de Bas van Goor Foundation hebben er vanaf de start in mei van dit jaar iedere week een aantal deelnemers in zowel Montfoort als Linschoten hun wekelijkse rondje gelopen.

Onder leiding van de vitaliteitcoach Barbara Griffioen liepen zo’n 24 mensen, waaronder een aantal diabetici hun wekelijkse wandeling. Barbara werd daarbij in Linschoten ondersteund door Irma van Dam en Daniëlle Cabri en praktijkondersteuners van de huisartsenpraktijk Linschoten. In Montfoort was het Hennie Korrel die Barbara Griffioen daarbij ondersteunde. Barbara vertelt daarover: “We hebben gelopen door de schitterende omgeving van zowel Linschoten als Montfoort. Op de maandag in Montfoort en dinsdag in Linschoten. We hebben hiermee geprobeerd om de mensen die normaliter niet wandelen, van de bank af te krijgen. In een paar gevallen is dat gelukt. Er waren meer vrouwen dan mannen actief en dat moeten we een volgende keer zien te veranderen.’’
De deelnemers kregen wekelijks vanuit de Nationale Diabetes Challenge ‘light’ een mailtje met adviezen voor de levensstijl. De afstanden die gelopen konden worden waren de 3, 5 en 10 kilometer. ‘’Maar we zijn echt heel langzaam begonnen, zodat iedereen zich aan het tempo kon aanpassen. Ondanks corona zijn we blijven lopen en hadden onderweg leuke gesprekken. Wij werden door Montfoort Vitaal gefaciliteerd en ook de Bas van Goor Foundation zorgde daarbij voor de nodige ondersteuning.”
De deelnemers waren erg enthousiast toen zij in Linschoten zaterdagmorgen werden onthaald met gladiolen en kleine presentjes. In Bij de Tol was er voor iedereen koffie of thee en door Barbara gebakken appeltaart. Wethouder Herman van Wiggen, die zelf een aantal keren had meegelopen, sprak zijn bewondering uit voor het enthousiasme. Daarnaast was hij bijna lyrisch over de omgeving waarin hij een aantal keren had mogen lopen.
In de afgelopen week hebben de deelnemers drie avonden gelopen. Nu breken de herfst en wintertijd aan en is dat minder aantrekkelijk. Toch adviseert Barbara Griffioen om waar het kan een ommetje te blijven maken. “Dat hoeven niet de afstanden te zijn die de afgelopen weken zijn gelopen, maar probeer de beweging erin te houden.”
Het ligt in het voornemen om in mei volgend jaar opnieuw een Diabetes Challenge te starten in zowel Montfoort als Linschoten. Hopelijk dat er dan nog meer mensen enthousiast gemaakt kunnen worden. Bewegen is voor iedereen goed, maar voor diabetici kan het een wezenlijk verschil maken. Meer weten? Kijk op  nationalediabeteschallenge.nl/montfoortvitaal/ .

Paul van den Dungen

Paul van den Dungen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws 28 mrt, 13:06
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10