Foto: Aangeleverd

Aangrijpende voorstelling Oploskoffie over dementie

  •   keer gelezen

LOPIK •  Pythia Winia speelde vrijdag haar solotheatervoorstelling ‘Oploskoffie’ in de Schouw te Lopik. Deze voorstelling was georganiseerd door de werkgroep Dementievriendelijk Lopik in de week van Wereld Alzheimer Dag. 


De werkgroep kon dit doen dankzij een stimuleringsprijs van de Rabobank. Eigenlijk was deze voorstelling gepland in maart 2020, maar moest vanwege Corona worden uitgesteld.

De voorstelling heeft als doel meer inzicht te geven in het ziekteproces van dementie. “Oploskoffie” vertelt het verhaal van een oma met dementie en de impact hiervan op haarzelf, maar ook op haar dochter en kleindochter.  

Pythia speelde recht uit het hart en als ‘ervaringsdeskundige’ schuwt zij taboes niet, maar stapt, met respect, middenin de materie. Angst, humor, onzekerheid, verbloemen van het vergeten, zoeken van nieuwe logica om gedrag te verklaren….alles passeerde de revue.

Na afloop klonken tijdens het nagesprek geluiden van herkenning. Een avond met een lach en een traan die hopelijk zal bijdragen aan meer begrip voor de mens met een haperend brein.

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten