<p>Dyana Loehr is een enthousiaste IJsselsteinse snuffelfietser.</p>

Dyana Loehr is een enthousiaste IJsselsteinse snuffelfietser.

(Foto: Aangeleverd)

Nog meer snuffelfietsers gezocht

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Al bijna 2 jaar meten meer dan dertig IJsselsteinse fietsers fijnstof in de lucht terwijl ze fietsen.


Ingewikkeld? “Helemaal niet! Het is leuk”, vindt fanatieke snuffelfietser Dyana Loehr. “Iedereen die regelmatig fietst kan meedoen. Het meten gaat vanzelf met het snuffelfietskastje dat aan je stuur hangt.”

Dyana fietst elke dag. “Per jaar zo’n tienduizend kilometer. Fietsen is goed voor het milieu en de gezondheid en ik draag ook daarmee graag mijn steentje bij aan duurzame mobiliteit. Dat was ook het thema van de Europese Mobiliteitsweek die vandaag afloopt.”

Snuffelkastje

Het snuffelfietskastje bevat sensoren die fijnstof, temperatuur, beweging en trillingen meten en geeft automatisch en anoniem de metingen door aan het RIVM. “In de hele provincie doen ruim 550 mensen mee. Gezamenlijk hebben we al meer dan 20 miljoen metingen gedaan, waaruit is gebleken dat fietsers gemiddeld aan zo’n 3 tot 10 microgram fijnstof per kubieke meter worden blootgesteld. Het verkeer draagt hieraan gemiddeld 1 tot 2 microgram bij. Als je langs drukke wegen en door stadscentra fietst, meet je meer fijnstof. Maar ook open haarden en houtkachels verhogen de hoeveelheid fijnstof.” Als snuffelfietser kun je - privé - gedetailleerd je eigen fietsritten en de gemeten hoeveelheid fijnstof bekijken via een app. De openbare gegevens zijn te zien via https://snuffelfiets.nl/data.
Fiets je regelmatig lange of korte stukjes? Meedoen? Aanmelden kan via een e-mail naar: utrecht@snuffelfiets.nl. Een snuffelkastje kan vervolgens worden opgehaald in IJsselstein.

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten