Afbeelding
Foto: Dirk Molenaar

‘Culturele kaalslag’ dreigt door plannen verzwaring Lekdijk

20 sep, 10:39 Algemeen

LOPIK / WILLIGE LANGERAK • Zijn gezicht spreekt boekdelen. Jan Noorlandt hield afgelopen vrijdagmiddag een betoog aan een delegatie van het Waterschap. Hij maakt zich zorgen over de gevolgen van de komende dijkverzwaring. “Een kaalslag dreigt.”

“Wij knokken hier voor ons mooie stukje Lekdijk”, beargumenteert een nog enigszins opgewonden Noorlandt. Zojuist sprak hij zijn ongenoegen uit aan mensen van het Waterschap. Diverse bewoners tussen Salmsteke Lopik en Schoonhoven waren in de gelegenheid om te reageren op de plannen van de dijkverzwaring. “Over drie jaar start men met het versterken van de dijk. Door klimaatverandering en toenemende kans op hoogwater is dit onvermijdelijk. Wat steekt is dat 50 meter binnendijks over het hele traject alle bomen worden gekapt.”

Kaalslag
Concreet betekent dit dat grond van dijkbewoners onteigend wordt. Zij raken daarmee een gedeelte van hun tuin kwijt. Voor het Waterschap geeft dit op termijn kostenverlaging. Het onderhoud van de dijk is dan een kwestie van maaien. Geen bomen die de werkzaamheden verhinderen. En dit is precies het punt wat Jan wil maken: “Wij raken onze grond kwijt, bomen en stukjes oprijlaan verdwijnen. Het wordt een grote kaalslag als de plannen doorgaan. Er mogen ook geen nieuwe bomen gepland worden” Wat hem persoonlijk zuur maakt is dat in zijn ‘achtertuin’, grenzend aan de dijk, prachtige, authentieke fruitbomen staan. Nota bene gepland op advies van het Waterschap na de vorige dijkverzwaring.

Pijn
Het overgrote deel van de bewoners zien niets in onteigening van de grond. De tijd dringt want op zes oktober wordt een definitief besluit genomen. Noorlandt is bang dat het tij niet te keren is. “Een laatste poging is gedaan om te overtuigen dat hier een stuk cultureel erfgoed gaat verdwijnen. De dijk zal nooit meer hetzelfde zijn als voorheen, een culturele kaalslag wordt het”, aldus de strijdige buurtbewoner. “Ze begrepen me, er werd goed naar me geluisterd maar of ze er wat mee doen? Ik heb er geen vertrouwen in. Ze fluisterden mij al in dat het op veel plekken pijn gaat doen.”

Contact
Jan maakt tot slot de vergelijking met de dijkverzwaring van twintig jaar geleden. “Toen was er veel mogelijk en goed contact om te overleggen. Dat mis ik nu heel erg. Laten we alsjeblieft in gesprek blijven met elkaar. Er zijn genoeg alternatieven. Er lijkt nu gekozen te worden voor een variant waar de mening en wensen van de bewoners het minst wordt meegenomen. En dat is jammer”, besluit hij het gesprek.

Dirk Molenaar

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
IJsselsteiners protesteren met omgekeerde stadsvlag Algemeen 16 aug, 15:29
Afbeelding
Felicitaties voor gouden bruidspaar Algemeen 16 aug, 15:03
Afbeelding
Bibliotheek IJsselstein voortaan op dinsdagavond open Algemeen 16 aug, 15:00
Afbeelding
Bouwen maar ! Algemeen 16 aug, 14:59
Afbeelding
Polsstokspringster Demi Groothedde vecht zich terug Sport 16 aug, 10:00
Afbeelding
‘Dweilen op het plein’ met ZWUP tijdens Jaarmarkt Montfoort Algemeen 15 aug, 17:27
Afbeelding
Provinciale aandacht voor geluidsoverlast sneltram in IJsselstein Algemeen 15 aug, 12:39
Afbeelding
Thomas van Midden de sterkste in Jaarsveld Sport 15 aug, 10:14