Foto: about.nextdoor.com

Politie waarschuwt Montfoorters voor buurtapp Nextdoor

  •   keer gelezen

MONTFOORT  • In Montfoort is een brief verspreid die de geadresseerden uitnodigt lid te worden van Nextdoor. Deze buurtapp is in opspraak vanwege mogelijke identiteitsfraude. De politie heeft een waarschuwing doen uitgaan.


In de uitnodigingsbrief wordt gesuggereerd dat een buurtgenoot de oproep doet om lid te worden. Er staat ook vaak een naam vermeld. Uit meldingen uit het hele land blijkt echter dat deze mensen vaak niet weten van het bestaan van de brief, laat staan dat ze die zelf hebben gestuurd. 

De app lift mee op de populariteit van buurtpreventiegroepen op Whatsapp. “In de buurtapp delen we tips over lokale bedrijven en letten op de veiligheid in de buurt en willen buren met een hulpvraag verbinden met buren die hen kunnen helpen, en nog veel meer’’, valt in de uitnodigingsbrief te lezen.’’ Wie zich inschrijft verstrekt volgens de voorwaarden van het bedrijf ook allerlei persoonlijke gegevens, aldus de politie. Volgens het tv-programma Opgelicht geven mensen die de app hebben gedownload toestemming hun persoonlijke gegevens te gebruiken voor promotionele doeleinden. Tot aan het posten van berichten uit naam van de gebruiker toe.

Bij de politie in heel Nederland komen klachten binnen over de app. Mensen die zien dat hun naam zonder hun medeweten is gebruikt in de uitnodigingsbrief kunnen een melding maken bij de politie van mogelijke identiteitsfraude. De politie waarschuwt mensen vooral alert te zijn. Dat geldt voor Nextdoor, maar ook voor soortgelijke apps. 

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten