<p>Zes van de twaalf deelnemende beeldend kunstenaars van het IJsselsteins Kunstcaf&eacute;. Rechts commercieel manager Anne-Marie Vos van Het Zendstation.</p>

Zes van de twaalf deelnemende beeldend kunstenaars van het IJsselsteins Kunstcafé. Rechts commercieel manager Anne-Marie Vos van Het Zendstation.

(Foto: Lysette Verwegen)

IJsselsteinse Kunstcafé en iconisch Zendstation bundelen krachten

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Het Zendstation – het voormalige Nozemagebouw – opent nog eenmaal de deuren voor het grote publiek: tijdens het landelijke Monumentenweekend op 11 en 12 september. “Daarna krijgt het iconische gebouw een andere bestemming”, vertelt commercieel manager Anne-Marie Vos. “Maar kunst, cultuur, congressen en evenementen blijven belangrijke programma-onderdelen.”Deze laatste publieke openstelling bood de beeldend kunstenaars van het Kunstcafé een unieke mogelijkheid voor hun tweejaarlijkse expositie. “We hebben zesmaal geëxposeerd bij Marnemoende, voor het laatst in 2019. Maar door corona en de volle botenloodsen was dat dit jaar niet mogelijk. Collega Oscar Riezebos had al eens een ruimte in Het Zendstation gehuurd en bracht ons in contact met Anne-Marie. En nu gaan we geschiedenis schrijven”, lacht Franka van de Ven, ontwerpster van kunstzinnige sieraden. “Mijn droom was een expositie in een heel bijzonder gebouw en Anne-Marie wilde iets doen met kunst. Dat gaat nu gebeuren en we benutten alle ruimtes en hoeken van Het Zendstation; tot in de kelders. We moesten allebei denken aan het woord ‘vrijplaats’; een plaats waar iets mag wat elders niet kan of mag.”

Ontdekkingsreis

Anne-Marie omschrijft het monumentenweekend als een ontdekkingsreis tussen het huidige gebruik van het gebouw en de toekomstplannen. “Er is veel ruimte om te experimenteren met nieuwe dingen en tegelijk een unieke laatste mogelijkheid voor het grote publiek om het gebouw te verkennen, dat lange tijd in de omroephistorie ‘hermetisch’ was afgesloten.” Sinds april vorig jaar is het gebouw weer open; voor het huren van werkplekken en voor besloten bijeenkomsten. Er zijn zelfs kleinschalige filmopnames gemaakt omdat de locatie en het gebouw zo bijzonder zijn. “Met de expositie komen twee werelden bij elkaar, want kunst wordt ook een van de pijlers in onze toekomstplannen.”

Dwaaltocht

Franka noemt het gebouw van binnen en buiten een architectonisch hoogstandje in Dudokstijl. “Het interieur, met de prachtige hal en trap, is helemaal voor dit gebouw ontworpen. En er zijn zoveel bijzondere ruimtes, groot en klein, van kelder tot de buitenruimte en de bunker omringd door weilanden. Als kunstenaars konden we helemaal los gaan op onze expositie.”
Dat begon al met de rondleiding door Het Zendstation. Miranda Karskens, schilder en beeldhouwer, vult enthousiast aan: “We kenden het gebouw alleen van buiten. Het was echt: wow! De ruimtes, nisjes, oude ramen, het prachtige trappenhuis, de Zenderzaal en de Gerbrandyzaal. We gaan elke ruimte benutten; het wordt voor het publiek een dwaaltocht met verrassingen, in een gebouw dat nu nog in de rauwe oorspronkelijke staat te zien is”. Het is een gebouw met een ziel, die volgens Anne-Marie in de toekomst ook behouden zal blijven.


Groots

De expositie vertegenwoordigt een diversiteit aan kunstwerken, van foto’s tot schilderijen, sieraden, installaties, beeldhouwwerken, glas en meer. Er zijn zelfs speciale werken voor deze expositie gemaakt: “Groot, groter, grootst; het kan er allemaal in. Al vroeg ik me wel af hoe ik de zware beelden vanuit mijn ateliertje hier in het gebouw kon krijgen”, lacht Miranda.
Dankzij een eenmalige bijdrage van de gemeente uit de Stimuleringsregeling Cultuur kon de expositie groots worden opgezet. “Met twee bijzondere gastkunstenaars - fotograaf Alex van Empel en fashiondesigner Karim Adduchi - en lezingen van kunst- en cultuurwetenschapper Aldwin Kroeze en rondleidingen door Bart Rietveld van de Historische Kring en kunsthistoricus Margot Langelaan.” Adduchi, een upcoming talent, die ook al in het Franse Louvre te zien was, werkte samen met Franka: zij ontwierp sieraden voor zijn modellen. “Zijn ontwerpen zijn in de monumentale hal te zien.” Alles komt in de industriële ruimtes - zelfs de machinekamer - prachtig tot zijn recht.
Anne-Marie: “Het Zendstation was oorspronkelijk een huis van de techniek maar werd na de laatste renovatie in de jaren ‘90 met 200 werknemers een huis van mensen. En die combinatie is dit weekend duidelijk te zien.”
Zichtbaar zijn ook de kunstenaars van het Kunstcafé. “Als groep zijn we vooral het laatste jaar gegroeid en samen gaan werken. Dat was heel leerzaam, want we zijn uit de ‘eenzame’ comfortzone van ons atelier getreden én we willen een groter publiek bereiken. We zijn er letterlijk naar buiten gestapt en hebben het toeval een rol laten spelen. En dat kan mooi met deze expositie.


Het Zendstation aan de Biezendijk 3-4 (bereikbaar via de Hogebiezendijk) is 11 en 12 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op www.hetzendstation.nl is alle informatie te vinden over de expositie, inhoud en tijden van de lezingen en rondleidingen. In verband met de geldende coronamaatregelen is reserveren via de website verplicht.
Voor informatie over de beeldend Kunstenaars en het Kunstcafé: kijk op Facebook: Kunstcafé IJsselstein.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten