Gerard van den Berg (l) en Piet van der Linden (m) openen de SWOM-moestuin van 't Bakkershuis door het planten van aardbeienplantjes.
Gerard van den Berg (l) en Piet van der Linden (m) openen de SWOM-moestuin van 't Bakkershuis door het planten van aardbeienplantjes. Foto: Paul van den Dungen

‘t Bakkershuis heeft eigen moestuin

31 aug, 10:42 Algemeen

MONTFOORT • De moestuin van ‘t Bakkershuis in Montfoort biedt mensen met beginnende dementie rust en ruimte om te tuinieren en te verbouwen. Het is nu ook officieel gebruik genomen.

Het is nu drie maanden geleden dat wethouder Yolan Koster aan het Hofplein ‘t Bakkershuis van de SWOM opende. Een plek midden in de Montfoortse binnenstad waar mensen met geheugenklachten en/of beginnende dementie en hun mantelzorgers dagelijks binnen kunnen lopen. Daarvan wordt inmiddels heel veel gebruik gemaakt. Vorige week dinsdag is ook de moestuin officieel in gebruik genomen. Een mooie omgeving tussen de fruitbomen waar de gasten van ‘t Bakkershuis naar hartenlust kunnen tuinieren. Voordat het zover was ging daar nog wel het een en ander aan vooraf. In haar openingswoord vertelt Marjon de Jong, coördinator van ‘t Bakkershuis, dat de eigenaar van de grond weliswaar geen bezwaar had tegen een moestuin, maar dat wel aanpassingen nodig waren. “Ik had vroeger goed contact met Erik van der Poel, maar dat verwaterde in de loop van de jaren. Gelukkig bloeide dat weer op. Met zijn bedrijf in aanleg en onderhoud van beschoeiingen, bestratingen, erfafscheidingen, veranda’s en tuinen wilde hij de SWOM wel een handje helpen bij de aanleg.’’

De grond werd bewerkt en er kwamen zes grote kweekbakken voor planten en groente. Dirk Meerkerk, medewerker van Van der Poel heeft het hele project begeleid. Van TeBi kregen ze de betonnen banken en de firma Van Bemmel schonk de tegels. ‘’In overleg met Tuingroep-coördinator Marjon Bakker en de deelnemers zelf heeft Erik van der Poel alles geplaatst en aangelegd. Zelfs meldde hij zich aan als hoofdsponsor van dit unieke project, waarvoor wij hem ontzettend veel dank verschuldigd zijn.”
De openingshandeling werd verricht door Piet van der Linden, die samen met Gerard van den Berg en onder het toeziend oog van Dirk Meerkerk de eerste aardbeienplantjes in een van de kweekbakken ingroef.
‘t Bakkershuis heeft zelf ook een broeikas waarin allerhande plantjes worden gekweekt. Het voornemen is om die in een later stadium in de moestuin uit te zetten om verder te gedijen. Het is daarnaast de bedoeling dat alles wat verbouwd wordt straks ook in ‘t Bakkershuis gebruikt gaat worden bij het bereiden van maaltijden. In de moestuin staan verder peren-, appel- en pruimenbomen, frambozen en vlierbes. Ook is de moestuin een plek waar de andere deelnemers van ‘t Bakkershuis welkom zijn. Net als in ‘t Bakkershuis zelf ligt hier het tempo lager dan in het dagelijks leven, maar met voldoende uitdagingen om mee te blijven doen.

Paul van den Dungen

Paul van den Dungen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
IJsselsteiners protesteren met omgekeerde stadsvlag Algemeen 16 aug, 15:29
Afbeelding
Felicitaties voor gouden bruidspaar Algemeen 16 aug, 15:03
Afbeelding
Bibliotheek IJsselstein voortaan op dinsdagavond open Algemeen 16 aug, 15:00
Afbeelding
Bouwen maar ! Algemeen 16 aug, 14:59
Afbeelding
Polsstokspringster Demi Groothedde vecht zich terug Sport 16 aug, 10:00
Afbeelding
‘Dweilen op het plein’ met ZWUP tijdens Jaarmarkt Montfoort Algemeen 15 aug, 17:27
Afbeelding
Provinciale aandacht voor geluidsoverlast sneltram in IJsselstein Algemeen 15 aug, 12:39
Afbeelding
Thomas van Midden de sterkste in Jaarsveld Sport 15 aug, 10:14