<p>Jeannette (links) en Anastasia met de programmaflyers die in het Fulco en elders liggen om mee te nemen.</p>

Jeannette (links) en Anastasia met de programmaflyers die in het Fulco en elders liggen om mee te nemen.

(Foto: Lysette Verwegen)

Twee dagen vrouwen in de spotlights

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Internationale Vrouwendag ging op 8 maart door coronabeperkingen stil voorbij, maar wordt nu ingehaald: met twee dagen Fulco’s Vrouwenfestijn.


Het begon met ideeën binnen de Soroptimistenclub Utrecht-Nedersticht om lokale vrouwen een podium te geven. Voorzitter Jeannette Starrenburg zocht voor de uitvoering contact met Anastasia van der Lugt, bestuurder van het Fulcotheater. De ideeën werden steeds groter en resulteerden in een vol en veelzijdig programma rond het thema ‘Invloed met impact’ op zaterdag 18 en zondag 19 september. De vrouwen krijgen niet alleen een podium, maar hebben het hele Fulcotheater aan de Overtoom tot hun beschikking. Alle zalen, bioscoop en theaterzaal en -café zijn een doorlopend podium voor film, workshops, lezingen, muziek, discussies, interviews, optredens en meer. “Iedereen die nieuwsgierig is naar het programma of onderdelen daarvan is welkom. En dat hoeven niet alleen vrouwen te zijn”, aldus Jeannette en Anastasia.

Speerpunten

De Internationale Vrouwendag is koren op de molen van de soroptimistenclub, die in Nederland al sinds 1928 bestaat - wereldwijd dit jaar 100 jaar - met 72.000 leden in 121 landen. “We zetten ons als vrijwilligers in voor de positie van vrouwen en meisjes in de hele wereld”, vertelt Jeannette. En dat is nog altijd hard nodig. “Kijk naar de ontwikkelingen in Afghanistan en dichterbij in Polen, Hongarije en Rurkije. Als je – ook dicht bij huis – oplet, zie je hoe hard de aandacht voor vrouwen nodig is; er is nog zoveel ongelijkheid.” Met een zetel in de Verenigde Naties laten de vrouwen hun stem ook horen. “En met concrete lokale en (inter)nationale projecten werken we ook aan gezondheid, werk, vrouwenrechten en cultuur.” Dit alles binnen drie speerpunten: bewustwording, in beweging komen en belangenbehartiging. Ook ‘Orange the world’ is een wereldwijde actie van de soroptimisten, als van 25 november tot 10 december gebrouwen oranje kleuren als signaal om het geweld tegen vrouwen te stoppen. “We zijn blij dat sinds vorig jaar ook het IJsselsteinse historische stadhuis oranje kleurt.”


Dik draaiboek

Met een vol programma was er sowieso al veel te organiseren in het Fulcotheater. De coronabeperkingen deden er nog een schepje bovenop. “Dat leidde tot een dik draaiboek, maar we hebben het voor elkaar en voldoen aan alle geldende eisen”, vertelt Anastasia. “Het programma start op zaterdag 18 september om 14.00 uur en loopt met de film door tot 22.30 uur. Zondag starten we om 11.00 uur en sluiten we af om 17.30 uur.” Jeannette vult enthousiast aan: “Ook Aletta Jacobs, historisch voorvechtster van het vrouwenkiesrecht is aanwezig en we reiken aan het einde de Sorrozet uit; aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor de medemens.” De vrouwen zijn inmiddels experts in flexibiliteit en de coronaregels. “We zijn meteen klaar voor de volgende vrouwendag op 8 maart 2022, dan hopelijk zonder coronabeperkingen, maar met onze sponsors: Boekhandel Logica, Intratuin, Jumbo Achterveld, 4Some Technisch Beheer en het Fulco.”


Goede doelen

Aan het evenement zijn ook goede doelen verbonden. Stichting De Ruilfabriek in Nieuwegein is een sociale onderneming die maatschappelijke impact maakt door mensen een plek te geven in de maatschappij. “Vrijwilligers vinden er een veilige en warme plek voor groei en ontwikkeling. Daar zijn ook veel vrouwen bij.” Voor bezoekers is het een leuke ‘winkel’ waar bijzondere producten te koop zijn.
Het tweede doel is de IJsselsteinse Stichting Roemeense Kinderhulp; al dertig jaar actief in het gebied rond Sovata om de leefomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren en lokale gemeenschappen te ondersteunen.

Kijk voor meer informatie op: www.soroptimist.nl/utrecht-nedersticht, www.fulcotheater.nl, www.deruilfabriek.nl en www.srkh.nl.


Lysette Verwegen

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten