Ook kleine Fons vindt het IJsselFEstein top, net als Fulcobestuurder Anastasia van der Lugt (rechts).
Ook kleine Fons vindt het IJsselFEstein top, net als Fulcobestuurder Anastasia van der Lugt (rechts). Foto: Lysette Verwegen

Een jaartje IJsselFEstein ‘nieuwe stijl’

Algemeen 733 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Organisatoren Walter van Meijl en Lorna Lefebre benadrukken dat ze graag weer terug willen naar het oude concept: “een geweldig muziekfeest van een dag in het Kasteelpark. Dit jaar is het een avontuur om het IJsselFEstein in een andere vorm, binnen de coronabeperkingen, toch door te kunnen laten gaan.” De editie van 2020 werd tijdens de voorbereidingen gestopt. “Alles was te lang onzeker en de risico’s waren te groot. Wat we dit jaar doen is een prima tussenoplossing.”

Er was al eerder een samenwerking met het Fulcotheater, in 2009. “De eerste editie van het IJsselFEstein was in de binnenstad op de Plaats. We wilden elk jaar een andere, bijzondere locatie en daar hoorde het Fulco ook bij”, aldus Van Meijl. “Nu blijven we in het Kasteelpark, vanwege de gezellige sfeer en omdat alle voorzieningen er al liggen. De artiesten vinden het er ook geweldig.”
Het Fulco is in de coronatijd een perfecte oplossing: “Hier kan het publiek zitten, zijn er looprichtingen mogelijk en is alles te overzien. Dat kan met de festivalvorm in het Kasteelpark niet. Dan zouden we er hekken omheen moeten plaatsen en nog meer vrijwilligers moeten inschakelen”, vult Lorna aan. “We overwogen vorig jaar zelfs nog vaste podia in de binnenstad en roulerende artiesten, maar dat was – net als stippen op het Kasteelparkgras op anderhalve meter afstand – niet uitvoerbaar. Dan is de kenmerkende sfeer ook helemaal weg.” Ze lacht: “We zijn er wel heel creatief door geworden, we dachten zelfs aan picknickmanden mét het speciale biertje.”


Gratis

Het muziekfestijn gaat dit jaar wel door: als IJsselFEstein Fulcosessies. Elke eerste vrijdag van de maand, te beginnen op vrijdag 1 oktober als om 22.00 uur de Sean Webster Band aftrapt. “Vrijdag is een gezellige dag in de stad. Er is markt, de winkels zijn open tot 21.00 uur. Daarna gezellig borrelen of eten en dan vanaf 22.00 uur genieten van ons muzikale feestje.” De twee organisatoren zien het helemaal zitten. “We gaan helemaal los, zeker als – wat we hopen – half september de anderhalve meter maatregel verdwijnt en er nog meer bezoekers in het theatercafé terecht kunnen.”
Reserveren voor de avonden is niet mogelijk. “Gewoon op tijd zijn.” En nog steeds: “Gratis toegang, want dat is een van onze doelstellingen, mogelijk gemaakt door onze sponsors VIAVAC, Bouwbedrijf De Wit, Van Oord Makelaardij en Vrijmoed BV.” Van Meijl lacht: “Nieuwe sponsors zijn altijd welkom. We hopen dat onze mail info@ijsselfestein.nl vol loopt.”

Bijzondere artiesten

Het IJsselFEstein staat garant voor bijzondere artiesten. Openingsact Sean Webster zou vorig jaar al komen. ‘’We hoorden hem tijdens de uitverkochte voorstelling van Johan Derksen en dachten ‘Wow’, die willen we hebben. Hij speelt geweldige blues.” Voor 5 november staat Komodo geboekt. “Vintage exotische rock-’n- roll, swingend en dansbaar met dito kleding en instrumenten. Niet in een hokje te vangen. Het zou zomaar een band kunnen zijn die gaat doorbreken, zoals eerder gebeurde met artiesten die optraden tijdens het IJsselFEstein. Stel je voor dat je kan zeggen ‘En ik was erbij’. Ook daarom is het IJsselFEstein zo de moeite waard.”

We zijn er nog

Het IJsselFEstein is altijd georganiseerd door muziekliefhebbers. “Door het coronajaar zijn we met z’n tweeën overgebleven. Anderen kregen het te druk. Moeilijke beslissingen, maar we wilden er allemaal altijd vol voor gaan.” Gelukkig zijn er veel helpende handjes. “Maar ook daarvan kunnen we er altijd meer gebruiken.” Zo wordt er ook - vrijwillig - gewerkt aan een nieuwe website: www.ijsselfestein.online is binnenkort in de lucht.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37