<p>Sylvia, Ruben en Lonneke zijn enthousiast over het muziekproject voor kinderen dat eind september start, met een slotuitvoering half december.</p>

Sylvia, Ruben en Lonneke zijn enthousiast over het muziekproject voor kinderen dat eind september start, met een slotuitvoering half december.

(Foto: Lysette Verwegen)

Amicitia leert kinderen de kracht van muziek

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Met als motto ‘Laat je kind de kracht van muziek ervaren’, start Amicitia eind september met muzieklessen speciaal voor kinderen van groep 5 tot en met 8. 


Kinderen en ouders zijn welkom tijdens de open middag op zondag 12 september van 12.00 tot 13.00 uur in het verenigingsgebouw van Amicitia aan de Panoven 14. “Dat is leuk om de sfeer te proeven en kennis te maken met muzikanten, docenten én de verschillende instrumenten”, vertelt Lonneke Noorman, bestuurslid muziekeducatie. 

Zelf speelt ze al jaren dwarsfluit. “Ik begon al jong op blokfluit, omdat ik motorisch nog niet oud genoeg was om dwarsfluit te spelen, wat mijn grote wens was.” Met collega Sylvia van Zelst-Baars zet ze zich in voor het muziekproject. “Een instrument bespelen zou voor kinderen net zo gewoon moeten zijn als sporten, maar dat is het jammer genoeg nog niet.”

Verbeelding

Dat muziek belangrijk is, is volgens beiden wetenschappelijk aangetoond. “Muziek zet de hersenen in werking, wat belangrijk is voor het opgroeiende brein. Niet voor niets zet ook Koningin Máxima zich in voor muziekonderwijs aan kinderen, want muziek gaat verder dan lol en plezier. Het stimuleert de verbeeldingskracht, leert kinderen denken in symbolen en goed luisteren. Samenspel leert ook rekening te houden met anderen en heeft waarde voor de ontwikkeling van creativiteit en emotionele intelligentie.” Lonneke en Sylvia ervaren het als muzikant dagelijks: “Muziek is pure ontspanning. Tijdens het musiceren heb je geen tijd om aan iets anders te denken. Je zit helemaal in de muziek.”


Niet hip?

Wat volgens het tweetal en collega Ruben van Londen ideaal zou zijn: “Muziekles op school, net als gymles gegeven door een vakdocent. Nu ligt dat, ook in het voortgezet onderwijs per school anders.” Er was zelfs een tijd dat muziek maken niet ‘hip’ was. Lonneke zat er niet mee: “Ik had vrienden op school en muziekvrienden bij Amicitia.” Muziek is inmiddels populair als creatief vak. En besmettelijk: “Mijn familie speelt ook bij Amicitia. Mijn opa hangt hier nog ergens in een lijstje”, lacht Sylvia. Muzieklessen zijn tegenwoordig een stuk leuker. “Ik moest vroeger veel oefenen, er was een standaard lesboekje. Nu zijn er ook cd’s, TikTok en mag je zelf muziek kiezen.” Ruben weet dat nog: “Ik koos muziek van de Harry Potterfilms.” Het drietal hoopt op veel animo. “Muziek is overal en het leuke is dat de kinderen ook snel samenspelen.”

www.harmonieamicitia.nl

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten