<p>De BOA's zijn inmiddels opgehouden met waarschuwen en schrijven bekeuringen uit. &nbsp;&nbsp;</p>

De BOA's zijn inmiddels opgehouden met waarschuwen en schrijven bekeuringen uit.   

(Foto: Paul van den Dungen)

Ergernis om circulatieplan binnenstad Montfoort

  •   keer gelezen

montfoort • Het verkeersluw maken van de Montfoortse binnenstad lijkt geslaagd, maar is dat ook zo? Het is vakantietijd met weinig verkeer en de ergernis groeit.


Na een periode van waarschuwen hebben de BOA’s inmiddels tientallen bekeuringen uitgedeeld aan automobilisten die het eenrichtingsverkeer in de Hoogstraat al dan niet bewust negeren. Dat geldt overigens ook voor het autoverkeer dat vanaf Onder de Boompjes in strijd met het nieuwe eenrichtingsverkeer toch de brug oprijdt.

Het sinds 1 juli ingevoerde nieuwe verkeerscirculatieplan is veel inwoners een doorn in het oog. Het is de bedoeling om de binnenstad autoluw te maken, maar dat levert voorlopig meer ergernis dan voordelen op. Ook al heeft de gemeente meerdere meepraatsessies belegd om de inwoners te raadplegen. De automobilist en het vrachtverkeer worden dagelijks voor uitdagingen geplaats. Inrijden hier niet toegestaan, geen toegang voor vrachtauto’s, inrijden daar verboden, ingewikkelde manoeuvres uithalen om toch op de gewenste bestemming te komen. Mensen die soms met de handen omhoog achter het stuur blijk geven het ook niet meer te zien zitten. 

Wit kruis
Zichtbaar houdt de beleidsmedewerker Verkeer van de gemeente Montfoort samen met de BOA’s een schouw. Gekeken wordt naar de juiste plaatsing van de borden. Op sommige plekken ontbreken de onderborden die aangeven dat de geslotenverklaring niet geldt voor fietsers en bromfietsers. De bordjes zijn inmiddels besteld. Ook op het IJsselveld wordt gecontroleerd of duidelijk staat aangegeven dat autoverkeer dat vanaf die kant over de brug rechtsaf slaat naar Onder de Boompjes maar een bepaalde lengte mag hebben.

Ook vertelt de beleidsmedewerker dat op het kruisingsvlak bij de poort van het Oude Stadhuis nog een wit kruis in de weg geplaats moet worden. Dat moet er voor zorgen dat bij een geopende brug de wachtende (brom)fietsers de weg vrijhouden voor het verkeer dat vanaf Onder de Boompjes rechtdoor moet kunnen rijden.

Reacties
Kort na de invoering zijn op de Montfoortse Facebookpagina de nodige op- en aanmerkingen verschenen. Zoals: “Montfoort is de weg kwijt...; De gemeente doet maar wat, daar weten wij inmiddels alles van;  Vast weer het resultaat van geweldige communicatie of een van over de gemeentegrenzen heen meegenomen plan van elders waar een wethouder woonachtig is; Raadsleden, jullie zijn inwoners, wordt eens wakker!!; Dit wordt echt een drama, want als ik achter mijn huis (Onder de Boompjes) geen parkeerplek vind, dan kan ik geen rondje meer rijden. Dit gaat niet werken;  Al 15 jaar ellende. Keer op keer weer een verkeersplan, wat “ beter” is voor de toegankelijkheid van het centrum. Allemaal mislukt, omzetdalingen en geen enkel doel bereikt”.

Ondernemers klagen
De binnenstad autoluw maken is wel gelukt vinden sommige mensen. Alleen is het nu vakantietijd, waarbij het op het water drukker is dan in de stad. Ook Michel Verschoor van de Winkeliersvereniging is niet echt gelukkig met de situatie. “Wij hebben diverse voorstellen bij de gemeente ingediend. Ondernemers klagen steen en been. Inmiddels zijn er door deze regeling juist veel meer verkeersbewegingen door de binnenstad. Eind augustus hebben wij een gesprek met de gemeente en hopen dat er een aantal maatregelen kunnen worden teruggedraaid.”

De BOA’s hebben inmiddels al tientallen bekeuringen uitgeschreven, zowel in de binnenstad als bij de brug. Robert van der Wijngaard van de gelijknamige winkel in de Hoogstraat is boos. “Het laden en lossen is een drama geworden. Chauffeurs die meestal van buiten komen, zoeken zich een slag in de rondte. Als ze mij bellen leg ik ze uit dat ze door moeten rijden tot De Goey en daar keren en via de Boslaan Montfoort in moeten rijden om bij de winkel te komen. Om nog maar te zwijgen over de dinsdag als Montfoort zijn weekmarkt heeft. Dan is het helemaal onmogelijk om nog ergens te komen. De gemeente wil pas over een jaar evalueren. Dan zijn er mede door dit waanzinnige beleid nog meer winkels uit Montfoort verdwenen.”

Paul van den Dungen

Paul van den Dungen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten