Een van Bert Murk's hoogtepunten bij MIJ: bovenop The Cage, een kunstwerk van kunstenaar Joep van Lieshout in het kasteelpark in IJsselstein tijdens de manifestatie Vrijplaats bij MIJ.
Een van Bert Murk's hoogtepunten bij MIJ: bovenop The Cage, een kunstwerk van kunstenaar Joep van Lieshout in het kasteelpark in IJsselstein tijdens de manifestatie Vrijplaats bij MIJ. Foto: Ricardo Smit

Directeur en grondlegger Bert Murk verlaat Museum IJsselstein

Algemeen 882 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Na zich tien jaar onbevreesd en onvermoeibaar als onbezoldigd directeur voor Museum IJsselstein (MIJ) te hebben ingezet, heeft Bert Murk besloten te stoppen. Hij vindt het tijd voor iets anders en slaat zijn vleugels uit. Museum IJsselstein spreekt van een bijzonder moment.

Toen het gemeentebestuur tien jaar geleden besloot om het voormalige gemeentelijke Stadsmuseum te sluiten, greep Bert Murk die gelegenheid aan om het museum in drie maanden tijd, voor de helft van de voormalige begroting, te verzelfstandigen en daarmee een museum voor IJsselstein te behouden. De directeur, tevens bestuursvoorzitter, geldt daarmee als grondlegger van het huidige Museum IJsselstein.

Drie fases
Gedurende de afgelopen tien jaar heeft Bert Murk in samenwerking met een kleine groep professionals, 85 vrijwilligers en veel betrokken IJsselsteiners het voormalige Stadsmuseum in drie fases omgebouwd tot het eigentijdse museum dat het nu is.

 ‘’Museum IJsselstein staat in cultureel Nederland stevig op de kaart’’, stelt het museum in een terugblik. ‘’Als relatief klein museum heeft MIJ met Murk kans gezien om zowel aanstormend talent als gerenommeerde namen uit de kunstwereld aan zich te binden. MIJ geldt als werkplaats en ontmoetingsplek. Een plek waar mensen kunnen reflecteren op erfgoed en kunst, op mens en samenleving, op het ontstaan en de rijke geschiedenis van IJsselstein, op verleden en toekomst. ‘’

Als enkele hoogtepunten die onder Murk bereikt zijn, worden genoemd: Museum IJsselstein werd in 2015 door de MKB Krachtcentrale uitgeroepen tot het Slimste bedrijf van Nederland, ontving in 2019 de Regenboogpluim van COC Midden-Nederland en Bert Murk mocht in 2019 van de Stichting Kunstweek de Gouden K in ontvangst nemen. De afgelopen tien jaar heeft MIJ maar liefst 35 tentoonstellingen gepresenteerd.

Met trots kijkt Murk ook terug op spraakmakende manifestaties als Gendervrij bij MIJ, Vrijplaats bij MIJ en recent de empathie-tentoonstelling Geen mens is een eiland.

Vacature
Bert Murk heeft aangegeven dat hij buiten IJsselstein nieuwe invulling gaat geven aan zijn missie om met erfgoed en kunst een bijdrage te leveren aan een vitalere samenleving. Uiteraard neemt MIJ op feestelijke wijze afscheid van haar gedreven, unieke directeur, met een verrassingstentoonstelling vanaf december. Daarover volgt binnenkort meer informatie.

Om het museum de komende jaren verder door te ontwikkelen zet MIJ een vacature voor een nieuwe, ditmaal bezoldigde, directeur uit.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37