<p>Frits en Stephan Mulder hopen op heel veel stemmen om winnaar te worden.</p>

Frits en Stephan Mulder hopen op heel veel stemmen om winnaar te worden.

(Foto: Lysette Verwegen)

Maak Logica Boekverkoper van het Jaar

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Dat boekhandel Logica bekendheid geniet als een geweldige boekwinkel, is ruimschoots bekend onder veel IJsselsteiners en klanten uit de hele regio. Maar voor sommige trouwe klanten was dat niet genoeg: zij hebben Logica aangemeld bij Stichting Elspeet, om mee te dingen naar de titel Boekverkoper van het Jaar. En dat is gelukt: Logica is een van de dertig genomineerden en kan winnen: door vóór 1 september héél veel stemmen in de wacht te slepen.


Stichting Elspeet organiseert jaarlijks de Boekverkoper van het Jaar-verkiezing om de enthousiaste, servicegerichte boekhandelaar te belonen voor zijn of haar werk. De winnaar ontvangt - behalve de titel, eeuwige roem en bekendheid - de door beeldend kunstenaar Jean Paul Michel ontworpen Albert Hogeveenbokaal, vernoemd naar de illustere boekverkoper Albert Hogeveen bij Boekhandel Scholtens Wristers in Groningen. Voor veel klanten was hij het gezicht van de winkel. In 2005 werd hij tijdens een ontslagronde van de boekhandel, na 34 jaar dienstverband, aan de kant gezet.

Apetrots
Afhankelijk van het aantal stemmen worden na 1 september de vijf kanshebbers bekendgemaakt die door een deskundige jury worden beoordeeld. Frits Mulder is trots op de nominatie. Hij hoopt heel veel stemmen in de wacht te slepen. Stemmen kan tot 1 september via de QR-code in de winkel in de Benschopperstraat, de advertentie elders in deze Zenderstreeknieuws, Facebookpagina Boekhandel Logica of via de website www.stichtingelspeet.nl

De wedstrijd behelst alles waar Mulder al jaren voor staat: ‘opiniërend zijn, spraakmakend, actief, enthousiasmerend, en in het bezit van goede kennis van het boekenvak en van boeken’. De bokaal wordt jaarlijks uitgereikt en is door Stichting Elspeet in het leven geroepen omdat Elspeet van mening is dat het boekenvak niet buiten deze ambassadeurs van het boek kan én om te laten zien dat boekhandelaar niet zo maar een vak is: ‘De boekhandel is de poort naar de lezer en de boekhandelaar de portier. Deze mensen verdienen een pluim van het vak’, aldus Elspeet.

Na de bekendmaking van de nominatie werden Mulder en zoon Stephan – sinds maart ook bij Logica – overstelpt met warme reacties. Facebook ontplofte volgens vader en zoon. “Samen met ons team doen we natuurlijk altijd ons best, maar we weten nooit of het goed genoeg is. Daarom zijn we al apetrots op de nominatie.”

Optimisme
Onder de genomineerden zijn grote en kleinere boekhandels. Juist voor die laatste groep maakt Mulder zich sterk: “Ik heb recent nog in een vakblad geschreven dat juist kleinere boekhandels het in de coronaperiode goed kunnen doen.” Met acties, nog uitgebreidere service, warm klantencontact en optimisme bracht Mulder dit zelf ook in de praktijk. “Het hele vak draait niet alleen om de grote boekhandels of de online-giganten.”

Voorpret
Inmiddels genieten ze van de voorpret, de leuke reacties en dromen ze samen stiekem toch van winnen. “Het is uiteindelijk een wedstrijd en het is een stuk waardering.” De klanten gaan er in ieder geval voor: er wordt volop gestemd en reacties zijn niet van de lucht.

Een klant komt binnen om even te melden: ‘Dank voor je advies over de kookboeken.’ Een ander haalt herinneringen op aan de service: ‘Weet je nog dat Stephan door de regen boeken kwam afleveren.’ En weer een ander roemt de service. En die service zit ook in het grote assortiment boeken, zelfs voor de klant die op zoek is naar klassiekers als Winnetou of jeugdboeken van lang geleden. Mulder weet alles van de boeken en zijn vak en - net als bij andere titels - wat niet in huis is wordt besteld en ligt binnen de kortste keren in de winkel. Maar deze maand kan ook de klant iets doen: “Stemmen”, lachen vader en zoon.

Lysette Verwegen

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten