<p>Zowel de draaibrug als het brugwachtershuisje in Montfoort staan er, door jaren van achterstallig onderhoud, vervallen bij.&nbsp;</p>

Zowel de draaibrug als het brugwachtershuisje in Montfoort staan er, door jaren van achterstallig onderhoud, vervallen bij. 

(Foto: Paul van den Dungen )

Draaibrug en brugwachtershuisje Montfoort in slechte staat

  •   keer gelezen

MONTFOORT • De draaibrug in het centrum van Montfoort en het daarbij behorende brugwachtershuisje zijn geen visitekaartje meer voor de gemeente. Vriend en vijand verbazen zich erover dat de brug over de Hollandse IJssel überhaupt nog functioneert. 


Een monteur die in het brugwachtershuisje bezig was met werkzaamheden schudt zijn hoofd als hem naar de toestand van de brug wordt gevraagd. “Het huisje is gewoon verrot. En de brug, ach dat hij het nog doet is een wonder. Het hoognodige schilderwerk kan niet zomaar worden uitgevoerd. Vanwege het milieu kun je de brug niet boven het water afkrabben en schilderen. Daar zijn netten voor nodig. En kijk ook eens naar het brughoofd. Met allerlei lapwerk worden de stenen nog bij elkaar gehouden. Zie eens hoe het brugdek wiebelt wanneer de brug wordt geopend. Als ze hier niets aan doen, dan wordt dit een keer een ramp voor de gemeente en Rijkswaterstaat. Ik kom hier nu al vele jaren en er is nog nooit een kwast verf aan die brug besteed, om over ander onderhoud nog maar te zwijgen.”

Geruchten
Al langere tijd doen er allerlei geruchten de ronde over het onderhoud van de brug. In maart was al te lezen dat Koninklijke VolkerWessels ondernemingen Vialis, VolkerRail (VES) en Van Hattum en Blankevoort door Rijkswaterstaat zijn geselecteerd voor de renovatie van de draaibrug over de Hollandse IJssel bij Montfoort, maar over het behoud van het brugwachtershuisje wordt met geen woord gerept.

Het Wellantcollege zou het huisje krijgen om het als praktijkvoorwerp te kunnen gebruiken. De sluiswachters van de SWOM zijn heel erg geïnteresseerd in het huisje, dat ze heel graag zelf in gebruik zouden willen nemen. Ze zijn bereid om het op te knappen, maar zagen het ook heel graag aan de andere kant van de brug geplaatst, waar het vroeger ook stond. 

Obstakel
Het huisje is al jarenlang een obstakel voor het verkeer dat van Onder de Boompjes de brug op wil rijden en het zich daardoor belemmerd ziet. Sinds een week is het niet meer toegestaan om van Onder de Boompjes de brug op te rijden in de richting van het IJsselveld. Maar net als de nieuwe verkeersmaatregelen in de binnenstad zijn er nog tal van automobilisten die zich van deze nieuwe regeling wat aantrekken. “Kom vroeg in de morgen hier maar eens kijken. Dan gaan ze nog net niet met elkaar op de vuist”, zegt een voorbijganger.

Binnenkort een verhelderend interview met wethouder Herman van Wiggen van de gemeente Montfoort die de brug en het brugwachtershuisje in zijn portefeuille heeft.

Paul van den Dungen

Paul van den Dungen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten