Het platina echtpaar Monné wilde graag op de foto: met de burgemeester en hun vier kinderen. Foto: Lysette Verwegen
Het platina echtpaar Monné wilde graag op de foto: met de burgemeester en hun vier kinderen. Foto: Lysette Verwegen (Foto: )

Platina huwelijk vol liefde

  •   keer gelezen

IJsselstein - Huwelijksjubilea zijn altijd bijzonder, maar het jubileum van de heer en mevrouw Monné is heel bijzonder. Niet alleen door de het magische getal 70 – een platina huwelijk – maar ook door het bijzondere verhaal.


Dat verhaal begon in 1939 toen bruidegom Willem Monné als theologiestudent voor een beurs aanklopte bij dominee Beversluis. Hij zag een foto op de schoorsteenmantel en was op slag verliefd. Datzelfde meisje hing uit het dakraam toen hij het huis verliet. Ze vond hem wel leuk. Toen ze elkaar drie jaar later ontmoetten sloeg de vonk direct over. De dominee was niet direct blij: zijn schoonzoon kwam uit een Utrechtse volkswijk als zoon van een militair. Zijn dochter Mieke behoorde tot de betere kringen van Zutphen en werd naar de kweekschool in Leiden gestuurd in de hoop dat ze een Leidse student aan de haak zou slaan. Maar de liefde overwon en op 12 oktober 1946 trouwde Willem Monné met zijn Mieke.

Het paar kreeg vier kinderen en heeft inmiddels zeven kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen. De heer Monné (98) was predikant, schrijver en fruitteler. Zijn echtgenote (96) was kleuteronderwijzeres en had graag van weven haar beroep gemaakt. Ze vullen elkaar aan volgens hun kinderen: “Pa is de denker, ma is de doener. Dat maakt dat ze elkaar tot op de dag van vandaag steunen.” En dat is nodig nu de gezondheid brozer wordt en het paar zelfstandig wil blijven wonen.

Met trots praat het paar over hun tijd samen en de kinderen. “We hebben het fantastisch gehad. Er gebeurde veel en het kwam altijd goed.” Geheimen voor een goed huwelijk hebben ze niet. “Het huwelijk is voor iedereen anders. Voor ons is het een beetje humor, een beetje ironie en wat milde zelfspot. En onze acts, waar we zelf het hardst om lachen.” ‘Oh Mieke, wat ben je mooi’, declameert de bruidegom spontaan voor zijn bruid. “We houden verschrikkelijk veel van elkaar. Nog altijd.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten