Foto:

De eeuwige jeugd

  •   keer gelezen

Onlangs was ik bij een oude mevrouw. Haar leeftijd ging richting negentig. Haar lichaam vertelde haar dat ook dagelijks met grote overtuigingskracht. Haar geest daarentegen was nog piepjong.


Aan de muur, op het eenvoudige bankje, in de kasten, op het tapijt wat ik nog van de 60’er jaren herkende, en op de vensterbank zag ik haar hele leven.

Haar huis en haar spulletjes vertelden haar veelkleurige en bewogen levensverhaal. Het schilderij waarop de oude vrouw grappig stond afgeschilderd had mij al een verhaal verteld voordat ik het echte verhaal had gehoord.

Bij elk voorwerp dat ik zag had ik vele vragen. Wie is het? Wie heeft dit gemaakt? Van wie heeft u dat gekregen? Ze leefde al bijna haar hele leven in dit huis. Ik kon de muren bijna horen spreken. Het huis zuchtte, het danste, en het zweeg in alle talen. Maar ook dat was het verhaal van dit huis en van deze oude, mooie dame.

Verkwikt ging ik na dit bezoek weer naar huis. Wat kunnen oude mensen toch inspirerend zijn!

Deze week is het kinderboekenweek. En het thema is Oma’s en Opa’s, Voor Altijd Jong! In de rubriek ‘Even voorstellen...’ kunt u er ook over lezen. En ik geloof erin!

Sinds ik zelf ook oma ben geworden ben ik stukken jonger, vrolijker en atletischer geworden.

Lang leve de opa’s en oma’s!

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten