Dirigent Michel de Valk in opperste concentratie.
Dirigent Michel de Valk in opperste concentratie. "Maar als ik van de bok afstap ben ik weer gewoon Michel." Foto: Peter Vos

Dirigent Fulco’s Mannenkoor 25 jaar hun kleurrijke maestro

Algemeen 166 keer gelezen

Met een speciaal najaarsconcert viert Fulco’s Regionaal Mannenkoor zaterdag in Fulcotheater het zilveren jubileum van dirigent Michel de Valk bij het koor. Het thema: ‘Zingen is leuk’. Maar ook dirigeren bij de mannen blijkt al 25 jaar leuk te zijn. Het programma voor zaterdag 15 oktober is een bloemlezing van het repertoire van 25 jaar met Michel de Valk: van mannenkoor-repertoire tot musical. Kleurrijk en verrassend, net als de ‘maestro’ zelf.

IJsselstein - Michel de Valk (54) rondde het conservatorium af en dirigeert al sinds zijn 16e jaar, de helft van zijn leven bij Fulco’s Regionaal Mannenkoor (FRM). Het is een van de zes koren die hij onder zijn hoede heeft. En dat terwijl hij in het begin eigenlijk geen mannenkoren wilde dirigeren. “Een slechte ervaring”, lacht hij. “Maar ik kwam in IJsselstein bij een ambitieus koor dat zocht naar niveau.”
Het eerste contact en de repetities in een zaaltje van het oude Fulco groeiden uit tot een succesvol mannenkoor – gegroeid in omvang en niveau – en repetities in het nieuwe Fulcotheater met bijzondere optredens en een jaarlijks Vocaal Festival.
Gezelligheid mag best. “Maar wel na de repetities en in de pauzes. We repeteren prettig, maar er moet gewerkt worden; daar kom ik voor.” Het schrikt de mannen niet af, want er is alleen wat natuurlijk ledenverloop. “De mannen hebben een band met het koor, ook als ze de concerten niet kunnen meezingen. Dat vind ik belangrijk.”
De grootste zorg van De Valk blijft de aanwas van veertigers. “De groep die bezig is met carrière en gezin. Gelukkig vinden ex-sporters zingen een goed alternatief, omdat het te maken heeft met houding, articulatie en ademhaling.” Onbekend maakt onbemind. “Daarom was de open repetitie ‘Only for men’ met alle extra’s in het stadhuis vorig jaar zo’n succes.”
Niet elk koorlid hoeft een notenvirtuoos te zijn. “Als dirigent schrijf ik het studiemateriaal, de studiehulpen op YouTube en bewerk ik de stukken. Dirigent zijn is meer dan zwaaien naar het koor.” Over zijn toekomst: “We hebben samen nog voldoende uitdagingen. We willen bijvoorbeeld het mannenkoor nog sprekender op het podium zetten. Het jubileumconcert is daarvan een voorproefje.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws gisteren
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10