Afbeelding

Meer dan 500 IJsselsteinse kinderen krijgen les in mondverzorging

3 nov, 09:10 Algemeen

In het kader van het onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’ bezoeken tandartsen en mondhygiënisten van Tandartspraktijk Kies en Co uit IJsselstein dit schooljaar nagenoeg alle basisscholen in IJsselstein. Meer dan 500 kinderen van groep 1 tot en met 8 krijgen dan les over mondverzorging.

Tandartspraktijk Kies en Co verzorgt deze les in het kader van het onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’, geïnitieerd en ontwikkeld door het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid. Doel van het lesproject is het bevorderen van een gezonde mond door het terugdringen van cariës (gaatjes) en tanderosie en het stimuleren van tandartsbezoek. Verder wil het Ivoren Kruis bij kinderen van peuterspeelzalen en basisscholen bewustwording creëren van de eigen invloed op de (mond)gezondheid. Kinderen die de juiste houding, kennis en vaardigheden aanleren om hun gebit en mond goed te verzorgen, zijn ook vaardiger in preventie en zelfzorg bij het voorkomen van ernstiger vermijdbare ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en aan voedingsgedrag gerelateerde kankers.

Verslechterde situatie kindergebitten

De verslechterde situatie van de kindergebitten in ons land is de aanleiding voor de ontwikkeling van het project. Gebleken is dat 25% van de kinderen in Nederland zijn tanden niet of slecht poetst. Bovendien komen nog te veel kinderen niet of te laat bij de tandarts. Ouders horen kinderen vanaf jonge leeftijd (vóór het tweede jaar) mee te nemen naar de tandarts of mondhygiënist. Over cariës hebben leerkrachten, kinderen en ouders behoorlijk wat kennis. Van tanderosie weten ze veel minder. De tandarts zal uitleggen dat onder andere frisdranken tandglazuur kunnen oplossen, dat tanden zonder glazuur erg pijn kunnen doen en dat eenmaal weggesleten glazuur nooit meer terugkomt. Veel ouders weten niet dat een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is opgenomen in de basisverzekering en dus voor kinderen tot 18 jaar gratis is.

Tandartspraktijk Kies en Co specialiseert zich in het behandelen van (angstige) kinderen en zet zich om deze reden actief in voor “Hou je mond gezond”. Voorkomen is immers beter dan genezen. Bovendien sluit dit initiatief heel goed aan bij “Gewoon Gaaf”, de preventiemethode die bij Kies en Co gehanteerd wordt voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
IJsselsteiners protesteren met omgekeerde stadsvlag Algemeen 16 aug, 15:29
Afbeelding
Felicitaties voor gouden bruidspaar Algemeen 16 aug, 15:03
Afbeelding
Bibliotheek IJsselstein voortaan op dinsdagavond open Algemeen 16 aug, 15:00
Afbeelding
Bouwen maar ! Algemeen 16 aug, 14:59
Afbeelding
Polsstokspringster Demi Groothedde vecht zich terug Sport 16 aug, 10:00
Afbeelding
‘Dweilen op het plein’ met ZWUP tijdens Jaarmarkt Montfoort Algemeen 15 aug, 17:27
Afbeelding
Provinciale aandacht voor geluidsoverlast sneltram in IJsselstein Algemeen 15 aug, 12:39
Afbeelding
Thomas van Midden de sterkste in Jaarsveld Sport 15 aug, 10:14