De Golem, een bijzondere vertelling in de Ontmoetingskerk in Oudewater. (Foto: PR)
De Golem, een bijzondere vertelling in de Ontmoetingskerk in Oudewater. (Foto: PR) (Foto: )

Golem: filmbeelden, muziek en verteltheater

  •   keer gelezen

Oudewater - Trio Wilde Eend treedt op zaterdag 12 november op in de Ontmoetingskerk in Oudewater en speelt hun voorstelling ‘De Golem’. Daarin combineren zij op bijzondere wijze zwijgende filmbeelden, muziek en verteltheater.


De eeuwenoude legende van de Golem handelt over een reus van klei die tot leven wordt gewekt om de Joden in het getto van Praag te beschermen tegen hun vijand. Dit joodse verhaal inspireerde schrijvers zoals Mary Shelley (Frankenstein) en Isaac Asimov (Ik, Robot) voor hun wereldberoemde romans. In 1920 maakte de Duitse cineast Paul Wegener een verfilming van de Golem. Ook in deze klassiek geworden film gaat het over hoop en wanhoop, over helden en angsthazen, over monsters en menselijkheid.

Verteller en muzikant Gottfrid van Eck bewerkte het verhaal en de film en maakte op basis daarvan een theatrale vertelling. Hij kruipt in de huid van filmexplicateur, dat wil zeggen de acteur die zo’n eeuw geleden stomme films van dialogen, geluiden en commentaar voorzag.

Trio Wilde Eend speelt in deze voorstellingklezmer- en Balkanmuziek, composities van Ernest Bloch en John Zorn, aangevuld met spannende improvisaties.

De voorstelling begint om 20.00 uur. Een kaartje kost 10 euro, voor 12 tot 18 jaar 6 euro. Aanmelden: kerkenisrael@protgemoudewater.nl, meer info: www.wilde-eendproducties.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten