De duurzame wijktuin wordt nog duurzamer: met de zonnepanelen op het tuinhuis. Wethouder duurzaamheid Van den Berg hielp een handje mee. Foto: Lysette Verwegen
De duurzame wijktuin wordt nog duurzamer: met de zonnepanelen op het tuinhuis. Wethouder duurzaamheid Van den Berg hielp een handje mee. Foto: Lysette Verwegen

Wijktuin krijgt zonnepanelen

Algemeen 198 keer gelezen

IJsselstein - Met de plaatsing van acht zonnepanelen op het dak van het tuinpaviljoen/bijenhuis in de wijktuin Groenvliet/Achterveld krijgt de tuin er nog een functie bij: “We kunnen als energieambassadeurs de wijkbewoners en leerlingen van de scholen informeren over duurzaamheid”, aldus vrijwilliger Koos Lieshout.

“Met de zonnepanelen gaan we energieneutraal werken en ook daar kunnen we voorlichting over geven.” Een extra wens van de vrijwilligers: een paneel in het paviljoen om de invloed van de zonnepanelen zichtbaar te maken. Kosten: duizend euro. Wethouder Van den Berg, die vrijdag meehielp de zonnepanelen op het dak te tillen, bood spontaan aan: “Als jullie vijfhonderd euro bij elkaar brengen, vult de gemeente de andere vijfhonderd euro aan.” Het aanbod zet de wens van de gemeente kracht bij om het verduurzamen van gebouwen te stimuleren.

De zonnepanelen in de wijktuin beschikken zelfs over een systeem waarmee – ook bij schaduwwerking – het optimale rendement uit de zonne-energie gehaald kan worden. “We kunnen zelfs energie terugleveren aan het net”, weet vrijwilliger, techniekcoach en imker Rob Kosterman.
Het gewenste paneel is vooral voor educatieve doeleinden. “Dan zie je letterlijk de energiestromen lopen en dat maakt het voor kinderen inzichtelijk. Dat maakt ons tot een duurzaam proefproject dichtbij huis”, grapt hij.

Een jaar geleden stond het veld van 120 vierkante meter er nog armetierig bij met kniehoog onkruid en een bouwvallig geitenhok. Inmiddels is er door vrijwilligers met fondsen, subsidie en sponsorbijdragen een prachtige tuin aangelegd, die ook een educatieve functie heeft.

Ook zijn er de afgelopen maanden een tuinpaviljoen/bijenhuis en een tuinkas gebouwd. De wijktuin heeft inmiddels ook honderd vrienden, die met een jaarlijkse financiële bijdrage de tuin ondersteunen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 10 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 20 uur geleden
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13