Wethouder Van den Berg bekijkt samen met Amicitiavoorzitter Ellen Metaal de uitbreidingsplannen. Foto: Lysette Verwegen
Wethouder Van den Berg bekijkt samen met Amicitiavoorzitter Ellen Metaal de uitbreidingsplannen. Foto: Lysette Verwegen

Amicitia gaat uitdagende verbouwing aan

Algemeen 129 keer gelezen

IJsselstein -  Harmonieorkest Amicitia gaat zich dit jaar met meer dan muziek alleen bezighouden, want het onderkomen aan de Panoven wordt verbouwd. Een flinke uitbreiding van de boerderij is nodig om plaats te bieden aan het groeiende orkest en de activiteiten.

Het onderkomen van Amicitia – liefkozend ‘Het Gebouw’ genoemd – wordt over de volle breedte zo’n vier meter uitgebreid. “We hebben de extra ruimte hard nodig voor het orkest, maar ook voor de lessen en andere activiteiten”, licht voorzitter Ellen Metaal toe. En een wens van de leden: “Een verbetering van de ventilatie.”

Wethouder Van den Berg onthulde samen met Ellen het ontwerp, waar IJsselsteins architect Walter van Meijl voor tekende. De vergunningen zijn inmiddels rond en de bouwcommissie van Amicitia heeft de selectie van de aannemer bijna rond. De voorbereidingen en de aftrap van de financiering lopen en de leden hopen binnenkort de officiële beslissing voor uitbreiding te kunnen nemen.

Het geld voor de uitbreiding moet door Amicitia zelf bijeen worden gebracht. “De gemeente wil wel onderzoeken hoe het gebouw verduurzaamd kan worden”, aldus Van den Berg.

In het bijna 117-jarige bestaan is de geschiedenis van de huisvesting van Amicitia een verhaal op zich. “Amicitia heeft de eerste 80 jaar een zwervend bestaan geleid langs bekende – soms al verdwenen – plekken in de stad”, lacht Ellen Metaal. “We begonnen in 1900 in het Patronaatsgebouw aan de Achtersloot/Benschopperweg. Vervolgens verhuisden we naar het Concordiagebouw; het oude Fulcotheater aan de Hofstraat. Weer later werd er gemusiceerd bij Verbeek/Van de Brand; het cafézaaltje aan de Voorstraat en daarna verhuisden we naar het voormalige Wapen van IJsselstein aan de Utrechtsestraat.”

In 1979 kwam aan de omzwervingen een einde. “We werden voor het symbolische bedrag van 1 gulden eigenaar van de varkensschuur aan de Panoven.” Wat volgde was een immense verbouwing, waarbij bleek dat de muzikanten van Amicitia tot veel meer in staat zijn dan musiceren. “We gaan deze uitdaging weer aan, want er staan heel wat acties gepland om het geld bijeen te brengen en de verbouwing samen te realiseren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10