De Jubileumprins van Uivergein is Rafaël, geflankeerd door twee hofdames.
De Jubileumprins van Uivergein is Rafaël, geflankeerd door twee hofdames.

Prins Rafaël Jubileumprins van Uivergein

Algemeen 310 keer gelezen

Oudewater - ‘Uivergein en Blauwbaadjes 44 jaar, kleurrijk met elkaar’. Dat is het motto waarmee de Oudewaterse carnavalsvereniging De Blauwbaadjes in 2017 de speciale jubileumeditie van het carnaval gaat vieren.
Het motto is drieledig. Ten eerste het bijzondere getal 44. In carnavalskringen betekent dit een jubileum. 44 jaar geleden bedacht Theo Schoonderwoerd dat er een Raad van 11 moest komen. Deze raad bestond uit één speler van elk van de 11 elftallen die bij de katholieke voetbalvereniging UNIO speelden. De eerste Prins was Fred Cluistra. Wie had kunnen bedenken dat Carnaval in Uivergein zou uitgroeien tot een geweldig feest voor jong en oud, met scholen- en bejaardenhuisbezoek, al jarenlang een drukbezochte carnavals-mis en de jaarlijkse overhandiging van de stadssleutel met eervolle benoeming van de Slapleuter. Verder uiteraard de prachtige optocht en de bijzonder gezellige feesten in de Uivergeinse horeca en de leutbunker van de Blauwbaadjes, de Klepper.
Het laatste gedeelte van het motto is ‘met elkaar’. Dit spreekt voor zichzelf, zoals hierboven al te lezen is. Het derde gedeelte van het motto ‘Kleurrijk’ verwoordde Prins Rafaël zelf als volgt: “Als Uivergein in de afgelopen 44 jaar iets bewezen heeft dan is het wel dat het beschikt over een ongelooflijk breed palet aan kleurrijke persoonlijkheden. Iedereen heeft er met zijn of haar kleur aan bijgedragen dat het schilderij ‘Carnaval in Uivergein’ een waar meesterwerk is. Al deze mensen die op welke wijze dan ook hebben bijgedragen aan het volksfeest wat carnaval tegenwoordig is, verdienen het om in het volle licht gezet te worden. Door alle kleuren te mengen en bij elkaar te brengen is Uivergein kleurrijk met elkaar.”

Prinsenbal

De prachtig aangeklede en uitgelichte feestzaal van de Klepper was goed volgelopen toen de ‘film’ begon. Op het podium was de Raad van 11 die in de bioscoop naar het scherm keken. In rap tempo passeerde alle ex-Prinsen de revue. Met gepaste voice-over en uiteindelijk opzwepende muziek werd toegewerkt naar het grote moment! Onverwachts gingen de deuren aan de andere kant van de zaal open en zag het publiek de voorzitter van de Blauwbaadjes Ge Sluijs. Maar de verassing was compleet toen niet Ge, maar zijn zoon Ralf de 44e Prins van Uivergein bleek te zijn. Prins Rafaël maakte samen met zijn prachtige hofdames Silvia en Ilona een grootse entree door de volle zaal richting podium.
Op dit podium werden de plichtplegingen die bij de installatie horen vlot vervuld. Uittredend Prins Nije overhandigde de cape, wietstok en steek aan Prins Rafaël. De hofdames en Raad van 11 werden geïnstalleerd. En uiteindelijk werd de proclamatie voorgelezen. Dat Prins Rafaël net als vader Ge geen enkele moeite heeft met het toespreken van het publiek bleek uit zijn prachtige maidenspeech.
De onderscheidingen werden uitgewisseld met Prins Dennis le Peintre de Bonheur en zijn raadsheren van de aanwezige zustervereniging les Boutonniers uit Knopengein (Montfoort). En dat ook het feestvieren en polonaise lopen in de genen zit bij Prins Rafaël liet hij gedurende de uren die volgden duidelijk zien. Samen met de hofdames waren ze het middelpunt van een ongelofelijk gezellige feestavond.

Jubileumdag

Dit middelpunt zullen zij nog wel een aantal keer zijn de aankomende maanden. Te beginnen op de feestelijke jubileumdag op 10 december. Op deze dag is er ‘s middags een receptie voor genodigden en ‘s avonds een receptie en feestavond met de band ‘Papa di Grazzi’. Deze receptie en feestavond is voor iedereen gratis te bezoeken.
En hoe trots zullen Prins Rafaël en de hofdames Silvia en Ilona zijn als ze hoog op de Praalwagen uitkijken over de grootste optocht die Uivergein ooit gehad heeft. Op zaterdag 25 februari 2017 moet dit streven bewaarheid worden. Iedereen wordt gevraagd om mee te doen. Als individu, vereniging, school, vriendengroep. Verzin het maar. En het kan allemaal, met een wagen, als loopgroep of met versierde fietsen, een rolstoel, een segway etc.
Na het succes van de afgelopen jaren is wederom de hoop dat heel veel scholen van binnen en buiten Oudewater weer gaan meestrijden om de wisselbeker die speciaal voor deze categorie beschikbaar gesteld is. Medio januari zal de ‘Uivergeiner’ verschijnen. Met hierin alle informatie, die uiteraard ook op de website www.deblauwbaadjes.nl te vinden is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 14 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws gisteren
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13