De Korte Havenstraat in Oudewater zoals die er voor 1905 uit heeft gezien.
De Korte Havenstraat in Oudewater zoals die er voor 1905 uit heeft gezien. (Foto: )

Zo zag de Korte Havenstraat Oudewater er voor 1905 uit

  •   keer gelezen

Oudewater - In deze nieuwe rubriek willen we graag regelmatig een oude foto aan de lezer laten zien. We beschrijven wat er op de foto te zien is, wat we er nog van weten of hebben kunnen achterhalen. Deze week is het een foto uit een verzameling van Wijnie Kwakerknaak uit Oudewater.


Door Margreet Nagtegaal

Dit is een foto van de Korte Havenstraat in Oudewater gemaakt vóór 1905. Van voor naar achter: In het tweede pand woonde Dr. van Praag (man in het zwart). Hij is onder andere bekend geworden vanwege een siroop die hij maakte voor galkwalen. Het kreeg de bijnaam ‘siroop van Praag’ en was zelfs in Hoogeveen te koop.
Bij het uithangbord met het paard er bovenop woonde smit Boumans. Voorin de smederij werden de paarden beslagen. De paarden werden langs het water vastgebonden. Nu is daar de winkel van juwelier Reijersen. Naast de smederij is een hoog pand waar Van der Breggen later een drogisterij is begonnen.
Daarnaast was een synagoge in die tijd. De synagoge is al vóór de oorlog daar weggegaan. Toen later in dat pand werd verbouwd kwam er een poortje tevoorschijn dat toegang verleende tot de synagoge. Van der Breggen heeft dat poortje later meeverhuisd naar zijn woning aan de Hekendorperweg. Nu onlangs dit pand werd verkocht is het poortje in bewaring gegeven aan de geschiedkundige vereniging.

Naast de synagoge was de Hervormde pastorie. Later is daar slagerij Strik in gekomen. De slagersknechten op de foto zijn te herkennen aan hun typische schuine manier waarop de schort gedragen werd.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten