Als de carnavalsgroepen geen bouwruimtes kunnen vinden zullen praalwagens – zoals die van De Badeendjes – uit de optocht verdwijnen. En dat wil niemand. FOTO: Peter Vos
Als de carnavalsgroepen geen bouwruimtes kunnen vinden zullen praalwagens – zoals die van De Badeendjes – uit de optocht verdwijnen. En dat wil niemand. FOTO: Peter Vos

Carnavalsgroepen hard op zoek naar bouwplaatsen

Algemeen 74 keer gelezen

IJsselstein - De feestelijke decembermaand moet nog beginnen, maar voor de carnavalsvierders begint de tijd te dringen. Wie met een praalwagen deelneemt aan de carnavalsoptocht op 24 februari moet gaan bouwen. Maar wat als er geen bouwplaatsen te vinden zijn?

Steffen Hofstee van CV De Badeendjes zoekt een ‘dak boven het hoofd’ voor zijn club. “Zonder bouwplaats kunnen we niet zo’n mooie wagen maken als vorig jaar.” Veeleisend is hij niet: “We zijn zo wanhopig dat bijna alles goed is, anders wordt de wagen een bouwpakket.” Vorig jaar stonden ze in Lopik. “Maar de ruimte is verhuurd en in IJsselstein is al jaren bijna niets te krijgen. We kijken nu zelfs richting Utrecht. Waar we ook terechtkomen: we gaan ervoor. We hebben al een thema, want we bestaan in 2017 ook nog eens 11 jaar.”

Het probleem lijkt elk jaar nijpender te worden voor de groepen – zoals Gangmakers, Pimpcrew en Badeendjes – die prachtige praalwagens bouwen. Volgens optochtcoördinator Serge de Cocq van de Karnavals Organisatie IJsselstein (KOIJ) zijn er nauwelijks schuren of hallen beschikbaar. “We zijn zelfs met de gemeente op zoek naar leegstaande ruimtes, maar tot nu toe zonder resultaat. Buiten bouwen lukt niet.”
Een bouwplaats moet groot genoeg zijn – de karren zijn maximaal 8 bij 2,5 meter – en een hoge deur is praktisch.

Over ‘de huurders’ hoeven schuureigenaren niet ongerust te zijn. “Er wordt – meestal twee avonden per week – getimmerd, gelijmd, gewerkt met papier-maché en geverfd. Maar de bouwers ruimen alles op.” Natuurlijk is het ook gezellig. “Geen feest, want er moet gewerkt worden.”

Hij praat uit ervaring. “Toen ik bij GSC zat moesten we ook regelmatig op zoek naar ruimte. We stonden een paar jaar in Benschop, tot de ruimte verhuurd werd, want dat gaat bij een eigenaar voor.” En over de huur: “Voor commerciële huurprijzen hebben de carnavalsclubs geen geld. Eigenaren van bouwruimtes moeten het een beetje zien als maatschappelijk ondernemen: ze werken mee aan een van de mooiste carnavalsoptochten boven de rivieren.”

En nog een voordeel: “Naamsbekendheid. Zolang het niet overheersend is, mogen sponsors op de wagen zichtbaar zijn.”

Wie De Badeendjes onder dak wil helpen kan contact opnemen met Steffen Hofstee, telefoon 06-50841980 of e-mail steffen856@msn.com.
Wie de andere groepen wil helpen belt met Serge de Cocq, tel. 06-15611810; of mailt naar info@koij.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 23 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport gisteren
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13