In Roemenië is met alle hulp de nood niet makkelijk te lenigen: er blijft een grote tweedeling tussen arm en welvarend. (FOTO: Keesjan Steverink)
In Roemenië is met alle hulp de nood niet makkelijk te lenigen: er blijft een grote tweedeling tussen arm en welvarend. (FOTO: Keesjan Steverink)

Vrijwilligers Roemeense Kinderhulp terug uit Sovata: Hulp blijft nodig

Algemeen 66 keer gelezen

IJsselstein - Voor de vrijwilligers van de Roemeense Kinderhulp zit het hulpgoederentransport naar Sovata er weer op. De gezinnen zijn bezocht en de pakketten zijn uitgedeeld. Keesjan Steverink ging mee. Thuis kan hij moe maar voldaan relativeren. “We hebben het hier, zelfs met ellende, zo slecht nog niet.”

“In Nederland maken we ons druk om kleine dingen, maar in Sovata gaat het om echte problemen. Mensen wonen en leven in armoede, kinderen hebben soms geen kleding of vooruitzichten.” De stichting is daarom blij met de 12.500 euro die van Rotary Lopikerwaard is ontvangen. “Die besteden we aan het studiefonds, zodat kinderen kunnen studeren in plaats van werken of trouwen. Als ze een baan hebben en hun studielening terugbetalen kunnen andere kinderen daar weer van profiteren.” Steverink is al jaren bij de stichting betrokken maar gaat pas de laatste vijf jaar mee. “In de lopersgroep; vrijwilligers die bezoeken afleggen en de uitnodigingen voor de pakketten en voedselbonnen uitdelen. We zoeken iedereen thuis op: om de situatie te beoordelen en te weten wie we voor ons hebben.” Soms is het een zoektocht: “Gezinnen zijn verhuisd en in armoediger – of heel soms betere – omstandigheden terecht gekomen. Of er zijn relatieproblemen. Net als in Nederland, maar dan in armoede, met kinderen die nauwelijks kleding hebben en een vloer van klei.” Hij vertelt over een moeder van 80 die van een maandpensioen van 125 euro haar twee zoons onderhoudt, beide zonder werk en eentje ziek. “Ze worden ondersteund door een pakketgezin, maar dat is nooit voldoende.” Er is wel enige vooruitgang. “Hardwerkende gezinnen, die ook steun nodig hebben. In Roemenië zie ik wel vooruitgang, met verbetering van de infrastructuur met Europees geld, maar de tweedeling tussen arm en welvarend wordt niet kleiner.” Donateurs en pakketgezinnen blijven nodig; Kijk op www.roemeensekinderhulp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20