Kadriye Özdemir krijgt taalles van Wil Schenk. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Kadriye Özdemir krijgt taalles van Wil Schenk. (Foto: Margreet Nagtegaal)

Even voorstellen... het Taalhuis

Algemeen 293 keer gelezen

Oudewater - Deze week stellen we vrijwilliger Wil Schenk van het Taalhuis aan u voor. Het Taalhuis is in 2015 gestart met activiteiten om mensen met een hulpvraag omtrent taalontwikkeling te helpen. Het is een initiatief van Bibliotheek Het Groene Hart om in de regio Oudewater, Montfoort en Woerden passende taalhulp te geven.

Het Taalhuis is een samenwerking van de gemeentes, de Bibliotheek, Ferm Werk, Welzijn Woerden, Sociaal Stadsteam Welzijn Oudewater, de SWOM, Vluchtelingenwerk Montfoort/Linschoten, Prago en Stichting Lezen en Schrijven.

In Oudewater bezochten we Kadriye Ozdemir die taalhulp krijgt van vrijwilliger Wil Schenk. Elke week krijgt ze van haar bezoek om te praten, te oefenen of op stap te gaan.

Kadriye is vier jaar geleden uit Turkije hierheen gekomen vanwege haar huwelijk. Haar man (ook afkomstig uit Turkije) woont en werkt hier al 30 jaar en spreekt goed Nederlands. Omdat ze geen vluchteling is, heeft ze geen recht op een inburgeringscursus en miste daardoor de hulp bij de taal en het inburgeren.

Kadriye is heel blij met de hulp. “Ik praat eigenlijk alleen met Wil, mensen zijn hier zo druk dat ze geen tijd hebben om rustig naar mij te luisteren”, vertelt zij. Vaak moet ze naar de woorden zoeken en verstaat ze de ander alleen als ze rustig en duidelijk praten. Het maakt Kadriye alleen maar onzeker. Met Wil heeft ze dat niet. “Het is niets bijzonders wat ik doe”, vindt Wil. “Maar het is zo belangrijk dat ik begrijp dat ze eerst moet denken voordat ze iets terug kan zeggen.”

Wil kreeg bij het Taalhuis een cursus om zich op dit vrijwilligerswerk voor te bereiden. Het belangrijkste was om zelf te ervaren wat het met je doet als je de taal niet kent. “We kregen een tekst in een volstrekt vreemde taal en moesten proberen te ontdekken waar het over ging”, vertelt ze. Dat was volgens Wil echt moeilijk en een enorme eyeopener.

Wil vindt het geven van taalhulp erg leuk. “Het bevalt me heel goed! Dit is voor Kadriye een uitkomst, anders zit ze heel erg in een isolement.” Thuis praat Kadriye op aanraden van de GGD alleen Turks met haar 2,5-jarig zoontje. Hij moet eerst goed een moedertaal leren, de tweede taal gaat daarna heel snel. Samen met Wil leest ze eenvoudige boekjes. Ze heeft in drie maanden al veel geleerd en is veel vrijer geworden.

In Oudewater zijn op dit moment zeven mensen gekoppeld aan een taalhulp. Ook van oorsprong Nederlandse mensen hebben soms een taalachterstand opgelopen. Het Taalhuis helpt iedereen die taalhulp nodig heeft. Contactpersoon voor Oudewater is Aad Kuiper ackuiper@xs4all.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Van links naar rechts: De heer Aantjes, mevrouw De Bruijn-van Ieperen, burgemeester Laurens de Graaf en de heer Boele.
Erespelden voor bestuursleden Jumelage Lopik Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Zwembad Lobeke in Lopik gaat weer open Nieuws 18 apr, 14:02
Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23