Een pilletje slikken gebeurt niet alleen door jongeren in Oudewater, vertelt wethouder Vermeij.
Een pilletje slikken gebeurt niet alleen door jongeren in Oudewater, vertelt wethouder Vermeij. (Foto: )

Oudewater in actie tegen drugs

  •   keer gelezen

Oudewater - Nadat uit onderzoek bleek dat het rioolwater in Oudewater hoge concentraties verdovende middelen bevat, onderneemt de gemeente actie. Begin komend jaar wil wethouder Bert Vermeij van start met een actieplan. Om dat vorm te geven, wordt eerst onderzocht wie wat waar gebruikt.


Door Richard Avontuur

Voor de zomer was Oudewater landelijk nieuws, nadat uit onderzoek van het rioolwater bleek dat de Heksenstad in vergelijking met omliggende gemeenten veel drugsgebruikers telde. Maandag werd daar tijdens de commissievergadering samenleving, tijdens de bespreking van het beleidsplan sociaal domein, daarom aandacht aan besteed.

“Wanneer kunnen we een actieplan verwachten, nadat er een tijdje terug zoveel verhalen waren over het alcohol- en drugsgebruik in Oudewater?’’, vroeg Yasmin Noordberg van Onafhankelijken zich af.
Wethouder Bert Vermeij meldde dat aan zo’n actieplan hard wordt gewerkt. “We hebben onlangs een offerte ontvangen van een organisatie die daar gericht onderzoek naar gaat doen. Eerst willen we in kaart brengen wie wat gebruikt en in welke context’’, aldus Vermeij. Ook richt Oudewater een maatschappelijke werkgroep op om drugsgebruik in kaart te brengen en bovendien gaat de jongerenwerker met jongeren in gesprek over gebruik.

Vermeij: “Wat in elk geval al wel duidelijk is, is dat het gebruik heel breed is. Het gaat niet alleen om jongeren. Alleen is het moeilijk om te achterhalen waar het speelt. We hebben wel wat locaties op het oog, maar drugsgebruik is geen onderwerp waarover mensen openlijk vertellen. Een metertje bier drinken is stoer, daar wordt over opgeschept, maar iemand die een paar pilletjes gebruikt zal dat niet hardop zeggen.’’

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten