Afbeelding

Goedheiligman

Algemeen 74 keer gelezen

Het hoge woord moet er maar eens uit. Na al dat zwart-wit denken over de hulp van Sinterklaas wordt het eens tijd om die man met die witte lange baard eens voor het voetlicht te brengen. Moet het roer niet eens helemaal om? We liegen de dagen voor 5 december wat af tegen onze kinderen. “Hij is heel rijk.” “Ja, hij moet hard werken om die cadeautjes te betalen.” Zonder schaamrood op onze kaken of enige terughoudendheid wordt het ene leugentje na het andere gewetenloos aan onze schattige en onbezoedelde kleutertjes verteld. Tijdens de intocht van onze Goedheiligman, gedroegen vele jonge ouders en wijze opa’s en oma’s zich verre van Goed en Heilig. Iedereen liegt dat het gedrukt staat. “Sinterklaas weet alles. Als je slaapt komt Piet en klimt door de schoorsteen (welke, die kleine metalen pijp??) en doet dan een cadeau in je schoen.” Op de moeilijke vragen die het kind dan stelt begint pa of moe wel wat te hakkelen. Dat heb je met dat leugenachtige gedoe.

Heus, het verhaal is best aardig. Maar waarom zeggen we niet gewoon tegen onze kinderen dat het een oud verhaal is dat we nog jaarlijks vieren. Gewoon omdat het leuk is. Sinterklaas is de man van de buurvrouw en Piet heeft zich heel zwart geschminkt en het is zo’n schatje! Van discriminatie geen spoor. Ja, net als met carnaval, is Sinterklaas ook verkleed, en dan geven we elkaar cadeautjes. Zouden onze kinderen dat nu echt erg vinden? Zodra ze die indrukwekkende statige man in zijn rode mantel (symbool van de liefde) voorbij zien komen blijven hun hartjes echt wel harder kloppen. Zo zit een kind nu eenmaal in elkaar.

Dus mijn voorstel is; We vieren gewoon elk jaar een eerlijk Sinterklaasfeest met alles erop en eraan. Ter ere van de echte Sint Nicolaas mag het toch wel een klein beetje Goed en Heilig wezen?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37